Якщо військовий з Рівненщини у полоні. Як діяти, щоб не зашкодити звільненню?
опубліковано 25 січня 2023 року о 15:28

Що робити, якщо людина зникла безвісти на війні? Куди звертатися та що повідомляти, аби не натрапити на шахраїв і не здати наші позиції ворогу. 


На ці питання відповідали під час  брифінгу перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін та координаторка в Рівненській області з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олена Хотенко. Модерував включення директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій Олександр Поліщук.


Спікери наголосили, що перший крок в алгоритмі пошуку - зв’язатись зі знайомими, побратимами, військовою частиною, тобто з усіма, хто може володіти інформацією про місцезнаходження особи. 


«За 11 місяців повномасштабної війни на Рівненщину повернулися 15 військовослужбовців, які були призвані та проживали в області. Частина тих воїнів, які були в російському полоні, вважалися зниклими безвісти. Тому якщо немає офіційних підтверджень щодо його полону чи загибелі, є ймовірність, що він полонений. Зі свого боку Рівненська ОВА максимально сприяє дотриманню соціальних гарантій родичів захисників . Це один із пріоритетів державної влади», - сказав Сергій Подолін.


Другий крок - звернутися до поліції за номером 102 та здати генетичні зразки. 


Третій - повідомити про зникнення до Національного інформаційного бюро за телефоном 1648. 


Четвертий - зателефонувати на гарячу лінію Уповноваженого зі зниклих безвісти у месенджерах на номер: (095) 896-04-21, або повідомити про зникнення близьких особисто Уповноваженому за телефоном: (099) 792-01-26, або Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими за телефоном - 0(800)300-529.


Також можна звернутися до регіонального Координаційного центру з питань зниклих безвісти у Рівненській області за адресою м. Рівне, вул. Поштова, 11, або за телефоном: (068)116-50-09.


«Всі ці кроки обов'язкові. До розшуку зниклих безвісти загалом залучено десятки структур, а це тисячі людей, які взаємодіють. Але лише ці основні кроки можуть встановити особу, або ідентифікувати тіло невпізнаного загиблого. Тільки Національне інформаційне бюро володіє офіційною інформацією щодо потрапляння наших військовослужбовців у полон, і лише Уповноважений з питань зниклих безвісти координує роботу пошукових груп», - зауважила Олена Хотенко.


Координаторка в Рівненській області з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин також додала, що ні в ніякому разі не можна спілкуватися із іншими особами, адже можна натрапити не лише на шахраїв, а й на ворога, який лише збирає інформацію. Це зашкодить не лише родинам, а й військовим і державі вцілому.


За майже 5 місяців роботи до регіонального центру звернулися понад 200 родичів щодо пошуку зниклих за особливих обставин, у тому числі з інших регіонів. Підтверджено майже півсотні випадків про потрапляння в полон. Окремі справи закриті – у зв'язку з підтвердженням загибелі військового. 


Нині в Україні офіційно вважаються зниклими тисячі військових та цивільних осіб. 


Станом на кінець 2022 року офіційно було зафіксовано 3,4 тисячі підтверджених випадків перебування в полоні наших військовослужбовців. Понад 15 тисяч військових вважаються зниклими безвісти - це інформація, яку озвучила уповноважена Президента з питань прав захисників України Альона Вербицька у грудні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux