У Рівненській ОДА відбулась зустріч із представниками національних спільнот
опубліковано 20 січня 2021 року о 16:33

У Рівненській ОДА обговорили стан міжнаціональних відносин в області, актуальні та проблемні питання розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності національних меншин області. Також намітили перспективні плани співпраці на майбутнє.


Серед присутніх - керівники громадських організацій «Товариство польської культури на Рівненщині ім. Владислава Реймонта», «Обласне відділення Всеукраїнського об’єднання «Білорусь», «Здолбунівська спілка волинських чехів «Волинські правнуки», «Товариство німців «Відергебурт», «Рівненська єврейська громада», «Товариство польської культури Здолбунівщини», Рівненська вірменська громада «Наірі» та «Центр українсько-грузинської дружби «Сакартвело».


Так, під час зустрічі учасники обговорили стан міжнаціональних відносин на Рівненщині, актуальні та проблемні питання розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності національних меншин області, намітили перспективні плани співпраці на майбутнє.


Як розповіла начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк, для такої багатонаціональної області як Рівненщина, особливо важливим залишається налагодження етнонаціонального діалогу.


«Рівненська область є одним із поліетнічних регіонів України, у якому близько 4 відсотка населення репрезентує 70 національностей та народностей. Тому такі зустрічі, як сьогодні, ми повинні організовувати набагато частіше. Щиро вдячна усім за конструктивний діалог. Наступна наша зустріч матиме більш навчальний характер», - зазначила Любов Романюк.


За її словами, у планах провести навчальний семінар-тренінг по написанню грантових проєктів. Це потрібно для того, аби кожен навчився розробляти свій власний проєкт, який буде готовий до подачі на грантовий конкурс.


«Грант – це безповоротні кошти, які присуджуються організаціям для здійснення діяльності. Для того, аби заявка виконала свою роль – отримала ресурси для реалізації проекту, потрібно правильно та чітко її написати. Тому невдовзі ми організуємо для вас такий тренінг», - розповіла Любов Романюк.


Також у ході зустрічі представники етнічних спільнот відмітили, що із офіційно зареєстрованих на Рівненщині громадських організацій національних меншин власних приміщень не має жодне товариство і лише – декілька орендують. Тож за результатами зустрічі вони внесли такі пропозиції:


  • створити на Рівненщині національний дім;
  • відродити Рівненський обласний фестиваль національних культур «У родинному колі»;
  • створити класи з вивчення вірменської мови.


«Я дуже вдячний організаторам за зустріч у такому форматі круглого столу. Сьогодні ми прокладаємо мости етнокультурного діалогу та намагаємося знайти конструктивне вирішення проблемних питань. Гадаю, ми почуємо один одного і знайдемо консенсус, власноруч створимо міжетнічний мир в регіоні», - ділиться враженнями керівник громадської організації «Товариство польської культури на Рівненщині ім. Владислава Станіслава Реймонта» Владислав Багінський.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux