У 2021 році на Рівненщині виїзд бригад швидких на виклик залежатиме від стану пацієнта
опубліковано 12 січня 2021 року о 15:52

Приїзд парамедиків на виклик жителів Рівненщини відтепер залежатиме від стану пацієнта. Це передбачено постановою Уряду, що набула чинності з 1 січня 2021 року.


Тепер працівники обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф плануватимуть свою роботу залежно від стану пацієнта, що поділяють на чотири категорії: критичні, екстрені, неекстрені і непрофільні.


«Категорію визначатиме диспетчер-оператор Центру екстреної медичної допомоги. Всі виклики нашої області надходять в єдину диспетчерську у Рівному. Далі наш фахівець відправляє на виклик найближчу бригаду. Час прибуття машини екстреної допомоги залежить від стану пацієнта та обставин подій виклику», - зазначив в.о директора КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Рівненської обласної ради Андрій Бортнік.


Критичний стан – це стан, який безпосередньо загрожує життю людини.


Симптоматика: відсутність дихання або неефективне дихання, сильна кровотеча, стани, зумовлені впливом зовнішніх чинників (удар струмом, блискавкою тощо), інтоксикація чи отруєння.

Прибуття швидкої за 10 хв.


Екстрений стан – це стан пацієнта, який загрожує життю та здоров’ю і може різко погіршитися у разі несвоєчасного надання допомоги.

Прибуття швидкої за 10 хв.


Неекстрені - пацієнт не перебуває в невідкладному стані, втім потребує огляду медпрацівника.

Симптоматика: підвищена температура, артеріальний тиск або підозра на пневмонію.

У таких випадках диспетчер радить звернутися до сімейного лікаря або ж надає консультацію. Такий виклик може бути переданий до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги. Якщо не буде можливості виїхати до пацієнта лікарю ПМСД – диспетчер направить до нього бригаду «швидкої», яка не виконує критичні або екстрені виклики.


Непрофільні - стан, який не є невідкладним та не потребує надання медичної допомоги в межах компетенції бригад екстреної медичної допомоги.

Симптоматика: порушення свідомості, ознаки кровотечі, гострий мозковий інсульт, розлади дихання.

Диспетчер радить звернутися до сімейного лікаря.


Раніше виклики поділялися на екстрені та неекстрені, а доїзд швидкої залежав від територіального принципу: у сільській місцевості (доїзд бригади до 20 хв), у місті - 10 хв.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux