Рівненщина запропонувала реставрувати 10 культурних пам’яток у рамках «Великого будівництва»
опубліковано 09 вересня 2020 року о 15:36

Розвиток культури, туризму та креативних індустрій – такий курс обрала Україна. І Рівненщина – не виключення. Ці галузі значно потерпіли від пандемії COVID-19. Тому потребують особливої уваги та підтримки.


Про це повідомила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк під час робочої поїздки на Рівненщину. Мета – ознайомитися із станом у регіоні та запропонувати механізми підтримки на рівні держави цих галузей. Участь у нараді взяли представники Державного агенства розвитку туризму України, голова облради Олександр Данильчук, керівники об’єднаних громад Рівненщини, туроператори.

«Президент України видав Указ. Документ передбачає підтримку культури, туризму та креативних індустрій на державному рівні. Також планується включення до Національної програми «Велике будівництво» культурних пам’яток. Рівненщина запропонувала 10 національних та місцевих об’єктів, які потребують реставрації. Їх відновлення планують фінансувати з різних джерел – Державного фонду регіонального розвитку, місцевих бюджетів та грантів», - зазначила Лариса Петасюк.


Серед них – обласний краєзнавчий музей, Дубенський заповідник, башта Луцька в Острозі, Клеванський замок, палаци у Великих Межирічях Острозького району, Млинові, Володимирці, Садиба Валевських у Гощі, органий зал у Рівному, обласний академічний український музично-драматичний театр. Окремо пропонують внести Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви».


Основними завданнями на наступні роки заступниця Міністра назвала модернізацію інфраструктури, формування професійних кадрів, моніторинг якості послуг. У результаті їх виконання жителі області отримають рівний доступ до культурних послуг.


«Незважаючи на пандемію, робота над промоцією Рівненщини тривала. Завдяки коронавірусу ми шукали нові підходи культури та туризму. Ми змінили формат – зробили акцент на діджиталізацію», - наголосив заступник голови ОДА Сергій Гемберг.


В першу чергу була оновлена концепція «Рівненщини туристичної». В її рамках розробили сайт RIVNE.TRAVEL. Платформа орієнтована на популяризацію внутрішнього туризму. Вона значно пожвавила комунікацію між подорожуючими Рівненщиною та туристичними операторами.

«Лише за три місяці роботи нового сайту ним скористалося понад 50 тисяч людей. А в соціальній мережі Фейсбук «Рівненщина туристична» зібрала майже 6900 підписників. Таким чином, завдяки новим підходам промоцію внутрішнього туризму вдалося вивести на більш якісний рівень», - додав Сергій Гемберг.


Збільшити увагу подорожуючих до місцевих локацій вдалося й завдяки проведенню різних кампейнів.  Серед них – «Своїми_іменами», «Написала_листа» тощо.

Важливою підтримкою культури і туризму стали донорські проекти, у яких взяла участь Рівненщина. Зокрема, область виграла грант ЄС Horizon 2020 на втілення ініціатива «Соціальні інновації та технології для сталого зростання через розвиток культурного туризму». Також кошти Євросоюзу отримали «Таємничі підземелля Рівного».


Рівненщина активно подає заявки на фінансування проектів з Українського культурного фонду. Її одержали 11 заявників.


У рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» реалізується проект «Кулінарна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного». Ініціатива полягає у підвищенні привабливості Рівненщини через промоцію унікальної автентичної кухні. У результаті створений «Каталог автентичних страв».

   

Резюмуючи, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк позитивно відгукнулася про роботу Рівненщини:


«Область багато зробила, щоб підтримати культуру, туризм та креативні індустрії. Я переконана, що ці галузі на Рівненщині – в надійних руках. Отримати підтримку власних ініціатив можна від Українського культурного фонду».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux