Рівненщина COVID-19: важливе станом на 9 серпня
опубліковано 09 серпня 2020 року о 09:51

За попередню добу на Рівненщині виявлено 98 нових інфікувань COVID-19.

Станом на ранок 9 серпня в області зареєстровано 44 нових випадки захворювання на COVID-19.

Таким чином в області зафіксовано 6884 інфікування на коронавірус.

В регіоні 103 летальних випадки, спричинені COVID-19.

Подолали хворобу 5235 мешканців області.

Наразі в роботі лабораторій Рівненщини перебувають 615 зразків.

Цілодобовий оперативний штаб при Рівненській ОДА продовжує впроваджувати заходи задля недопущення потужного спалаху коронавірусної інфекції в області:

Медицина

  • На обласну Програму щодо боротьби із COVІD-19 виділено 25 млн грн. Кошти спрямували на засоби захисту медперсоналу та закупівлю сучасних апаратів ШВЛ, кисневих концентратори. Зокрема, закуплено 3000 захисних костюмів, 1000 з яких передали медикам обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Також придбано 14 ШВЛ-апаратів для опорних медзакладів Рівненщини, 22 кисневих концентратори.
  • Під час сесії 5 червня внесено зміни до обласної Програми-Covid-19. Зокрема, передбачено забезпечення засобами індивідуального захисту працівників закладів соціальної сфери. В межах Програми передбачили кошти на діагностику, у тому числі ІФА-тестування, закупівлю обладнання, тест-систем та реагентів. Також у рамках заходів Програми відтепер є можливість відшкодування перевезень медиків, доставки медичних вантажів та довозу людей до місць обсервації.
  • 2 червня голова Рівненської ОДА Віталій Коваль представив публічний звіт про роботу Штабу з протидії COVID-19, а 5 червня прозвітував про обласну Програму із запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області Covid-19.
  • 9 червня заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак під час робочої поїздки в область позитивно оцінила те, що Рівненщина знаходиться у п’ятірці областей, які найактивніше тестують людей із підозрою на COVID-19. У регіоні виявляють пацієнтів на ранній стадії захворюваності, тому відсутні проблеми із забезпеченням ліжок для госпіталізації. У результаті – мережа закладів охорони здоров’я Рівненщини змогла втримати ситуацію із COVID-19.
  • 1 серпня на Рівненщині Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов у рамках робочої поїздки відвідав низку медичних закладів області. Зокрема, посадовець детально вивчив стан справ у центральній міській лікарні Рівного – закладі першої хвилі для госпіталізації пацієнтів з COVID-19.
  • Засоби захисту, закуплені за кошти обласної програми, розподіляються як між закладами першої хвилі, так й іншими медустановами. Отримали захисні засоби і центри ПМСД. Забезпеченість закладів охорони здоров’я області засобами індивідуального захисту вистачить на 1,5-2 місяці. Також сформовано резерв засобів індивідуального захисту, який може бути додатково направлений для забезпечення медичних закладів області.
  • З 5 травня в Україні дозволено проводити планові операції та госпіталізації, які були заборонені на час карантину. Щоб унеможливити випадки зараження медиків під час планових операцій, усім пацієнтам обов’язке ПЛР-тестування на COVID-19. Операції роблять лише в «чистих» лікарнях, тобто де немає пацієнтів із коронавірусною інфекцією. ПЛР-тести при планових операціях проводяться за рахунок коштів, передбачених державою на таку діагностику, і в тих закладах охорони здоров’я, які проводять такі дослідження. В області це – обласний лабораторний центр та Центр громадського здоров’я.
  • Рівненщина входить в трійку лідерів за обсягами ПЛР-досліджень. Зокрема, збільшено тестування для медиків, зросла кількість обстежених контактних осіб. Кількість досліджень щодоби становить у середньому пів тисячі. Станом на 1 серпня всього за період епідемії лабораторіями області проведено 76 201 дослідження (46 118 методом ПЛР та 30 083 - ІФА). Безкоштовно ІФА-тестування проводиться за направленням сімейного лікаря або інших фахівців, які мають на це право. Якщо за власним бажанням пацієнта – за його кошти. Таке тестування роблять і приватні лабораторії. 85 % підтверджених випадків не потребують госпіталізації.
  • Станом на 1 серпня на Рівненщині 59,9 % зафіксованих хворих на COVID-19 – це жінки, чоловіки – 40,1%. У жінок смертність становила 51,1%, чоловіків - 48,9%.
  • Летальність від COVID-19 серед людей віком від 70-ти років в області складає 39,4% (37), у віковій категорії від 61 до 70 років – 25,5% (24), від 46 до 60 років – 28,7% (27), від 32 до 45 років – 6,4% (6); від народження до 31 року – 0% (0).
  • Медичний персонал перевіряють за допомогою ПЛР-тестів у три черги. У більшості медиків із COVID-19 – безсимптомний перебіг хвороби. Більшість з них інфіковуються через недіагностований COVID-19 у пацієнтів. 12% від усієї кількості інфікованих на COVID-19 на Рівненщині – медики. Це нижче середнього по Україні, де захворювання медичних працівників складає 17 %. Завдяки своєчасній діагностиці та роботі медиків в області значно менша летальність. Середній показник летальності на Рівненщині – 2%, в Україні від COVID-19 – 2,8%, у світі - 5,8%.
  • До забезпечення медичних закладів підключаються місцеві органи влади. Із бюджетів міст, районів та ОТГ області закуповуються засоби захисту для лікарів та медичного персоналу.
  • У заклади охорони здоров'я Рівненщини продовжують надходити засоби індивідуального захисту. Зокрема, 18 червня гуманітарна допомога надійшла від НАК «Нафтогаз України». 10 липня в область надійшла благодійна допомога із Республіки Польща: 900 захисних лицьових щитків, 1 200 пар рукавичок, 950 літрів різних рідин для дезінфекції поверхонь та рук, а також 250 літрів спиртового дезінфікуючого розчину
  • Наразі на Рівненщині працює 6 закладів першої хвилі - Рівненська та Дубенська міські лікарні, Сарненська, Рокитнівська та Костопільська ЦРЛ, а також Дубенський пологовий будинок. У разі виникнення необхідності область буде переходити до надання медичної допомоги у закладах другої хвилі. Для цього підготували ще 11 госпітальних баз: Березнівська, Гощанська, Демидівська, Дубровицька, Зарічненська, Здолбунівська, Корецька, Острозька, Рівненська ЦРЛ, Рівненська міська лікарня №2, спеціалізована медико-санітарна частина №3 у Вараші.
  • На території лікарень області облаштували тимчасові медпункти прийому хворих на COVID-19. Такі палатки наразі розгорнули на території 5-ти закладів, які першими прийматимуть пацієнтів з COVID-19. Це медустанови в містах Рівне, Сарни, Дубно та Костопіль, а також у смт Рокитне.
  • У зв’язку зі зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 Міністерство охорони здоров’я розробило рекомендації щодо безпечного поховання померлих від COVID-19 та під час проведення ритуальних обрядів.
  • У Рівненській ОДА сформували перелік потреб лікарень в медичних засобах. Є чіткий алгоритм дій у разі бажання соціально відповідального бізнесу допомогти лікарням в умовах пандемії.
  • 80 відсотків уражених пацієнтів на коронавірус переносять хворобу безсимптомно. Це пояснює значне поширення вірусу, бо людина без симптомів може заражати оточуючих. Саме тому понад 50-60 відсотків випадків захворювання легкого або середнього ступеня.


Заповненість ліжок в 6-ти лікарнях 1-ї хвилі для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19 станом на 9 серпня:

Рівненська область

Назва ЗОЗ 1-ї хвилі

Всього ліжок в перепрофільованих/

інфекційних/

реанімаційних відділеннях

Зайняті ліжка хворими на COVID-19 в перепрофільованих/

інфекційних/

реанімаційних відділеннях

Заповненість (%) ліжок в перепрофільованих/

інфекційних/

реанімаційних відділеннях

КНП "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради

30/ 61 /4

20/ 47 /4

66,6/ 77,0 /100,0

КНП "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської районної ради

83/ 25 /6

0/ 16 /6

0,0/ 64,0 /100,0

КНП "Дубенська міська лікарня" Дубенської міської ради

75/ 25 /6

26/ 25 /5

34,6/ 100,0 /83,3

КНП "Костопільська центральна районна лікарня" Костопільської районної ради

52/ 14 /6

29/ 14 /6

55,7/ 100,0 /100,0

КНП "Рокитнівська центральна районна лікарня" Рокитнівської районної ради

45/ 15 /6

12/ 11  /3

26,6/ 73,3 /50,0

КНП "Пологовий будинок" Дубенської міської ради

0/ 13 /6

0/ 0 /0

0,0 / 0,0 / 0,0

Всього:

285/ 153 /34

87/ 113  /24

30,5/ 73,8 /70,5



  • В Україні продовжено адаптивний карантин до 31 серпня.
  • 3 1 липня Державною комісією з питань ТЕБ та НС встановлено нові рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2З. Уся територія Рівненської області – в «зеленій» зоні. Це рішення почне працювати з 3 серпня. «Зелена» зона передбачає: перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах; проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів; кінотеатри із заповненістю на 50%; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць. Щотижня у п'ятницю оновлюватимуться дані, які будуть діяти з понеділка наступного тижня.
  • На Костопільщині посилюють карантинні заходи. Таке рішення прийняли на позачерговому засіданні комісії з питань ТЕБ та НС Рівненської області.
  • В умовах адаптивного карантину обмежувальні заходи в області послаблюються поступово. Діючими є рішення, прийняті на засіданні обласної комісії ТЕБ та НС 22 червня, що направлені на посилення контролю і відстеження дотримання карантинних вимог. В області у посиленому режимі працюють контролюючі бригади у складі представників Національної поліції, Держпроспоживслужби, органів місцевого самоврядування.
  • 7 липня на засіданні обласної комісії ТЕБ та НС прийняли три блоки послаблень карантинних заходів на Рівненщині: спортивних закладів, закладів культури та дитячих садочків. Зокрема, вирішили дозволити роботу закладів фізичної культури та спорту, спортивних залів, фітнес-центрів для проведення тренувань (крім групових занять для понад 10 осіб); відновити діяльність творчих мистецьких студій за рішенням органу управління, відкритих майданчиків музеїв з дотриманням протиепідемічних заходів.
  • 14 липня Рівненщина вийшла з «червоної зони». Відсоток виявлення випадків інфікування COVID-19 склав 10,6, при допустимій нормі менше 11%. Це дозволило послабити карантинні обмеження. Комісією ТЕБ та НС рекомендовано відкрити садочки у Демидівському, Радивилівському, Корецькому, Дубровицькому, Дубенському (крім міста Дубно), а з 15 липня такі ж рекомендації отримали комісії в Острозькому та Зарічненському районах.
  • 14 липня під час позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій рекомендували відповідним районним/міським комісіям розглянути питання про відновлення роботи ресторанів, кафе та барів у приміщеннях. Такі заклади харчування зможуть приймати відвідувачів у приміщеннях за кількох умов, зокрема: обов’язковий температурний скринінг на вході, не більше 50 % заповнених місць, відстань між столиками - 2 метри, за одним столом повинно перебувати не більше 4 осіб, закладам дозволено працювати до 23 години, провітрювання та дезінфекція приміщень, а також обов’язкова наявність в персоналу засобів індивідуального захисту. Також дозволили роботу кінотеатрів при умові наповненості залів не більше 50 %.
  • Відновлено роботу санаторію «Червона калина», госпіталю ветеранів війни у Клевані, поліклініки Рівненської обласної дитячої лікарні.
  • З 14 липня Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення відновлює стаціонарне лікування хворих на особливі захворювання та ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Під час карантину працюватимуть ендокринологічний центр на 20 ліжок, клініко-діагностичну лабораторію, центральне стерилізаційне відділення, терапевтичне відділення для надання спеціалізованої допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС на 24 ліжка, центр з надання хворим із муковісцидозом на 4 ліжка. Медичний заклад працюватиме з дотриманням усіх епідеміологічних вимог.
  • Відновлюють роботу амбулаторно-поліклінічні відділення обласного перинатального центру. Тож пацієнти зможуть пройти плановий прийом або отримати консультацію, втім за попереднім записом та направленням лікаря.
  • Ще один медичний заклад, роботу якого дозволила комісія, – це Корецька обласна лікарня відновного лікування. Госпіталізувати у стаціонар пацієнтів будуть також лише при наявності негативного тесту на COVID-19 методом ПРЛ або ІФА. І працювати заклад буде також з дотриманням епідеміологічних вимог.
  • Відновлюють роботу інклюзивно-ресурсні центри. Спочатку визначать необхідну кількість засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих та миючих засобів, підготують документи для проведення комплексної оцінки тощо. Після цього розпочнуть обстеження тих, хто планує відвідувати заклади у 2020/2021 навчальному році.
  • Релігійні громади можуть отримувати адміністративні послуги щодо державної реєстрації церез ЦНАПи.
  • Місто Вараш перебуває в зоні особливого контролю ОДА, адже там знаходиться АЕС – державний стратегічний об’єкт. Після перших випадків захворювання на COVID-19 серед працівників атомки було підписано розпорядження про активізацію заходів, зокрема, обстеження ПЛР-тестуванням працівників і контактних осіб.
  • З 26 червня у Рівненській області відновлюється робота приміського, міжміського та внутрішньообласного транспорту. Водночас, на час дії карантину перевезення має здійснюватися в межах 50 відсотків кількості місць для сидіння у транспорті. На автостанціях і в транспорті повинні бути дотримані усі карантинні заходи, водії і пасажири повинні мати засоби індивідуального захисту: захисні маски чи респіратори, і перебувати в них. Також на транспорті та на автостанціях постійно здійснюватимуться перевірки дотримання усіх санітарних і протиепідемічних правил.
  • Відновлені перевезення пасажирів залізничним транспортом здійснюються відповідно до карантинних обмежень. Пасажири мають можливість купувати квитки на потяг сполучення «Ковель-Київ» за 90 діб до відправлення. Курсують потяги «Рівне - Миколаїв», «Київ-Рівне». «Укрзалізниця» відновила рух електричок «Рівне-Шепетівка» та «Здолбунів-Шепетівка». Також з 31 липня курсування відновлять такі поїзди: № 885 Київ — Рівне по п’ятницях, суботах і неділях; № 886 Рівне — Шепетівка по п’ятницях, суботах і неділях. У поїздах діють обмеження щодо кількості пасажирів – у межах кількості місць для сидіння. У період карантину обов’язковим є використання пасажирами та залізничниками засобів індивідуального захисту.
  • Поступово відновлюється робота малого та середнього бізнесу через послаблення карантинних обмежень, зокрема, у сфері торгівлі, громадського харчування, побуту та у найближчій перспективі – транспортно-пасажирських перевезень. Цьому сприятиме активна державна фінансова підтримка в рамках програм «Доступні кредити 5-7-9» та «Нові гроші», а також мораторій на проведення планових податкових перевірок.
  • З метою перевірки стану дотримання карантину на Рівненщині створено 22 мобільні групи. До їх складу входять працівники поліції, представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби. Щоденно вони здійснюють до 35 виїздів. Загалом із часу запроваджених обмежень у зв’язку з поширенням коронавірусу «COVID-19» на Рівненщині зареєстровано 3747 повідомлень про порушення правил карантину, складено 255 адміністративних протоколів за статтею 44-3 КУпАП, із яких 79 — розглянуті судами.
  • З 1 вересня до закладів освіти допускатимуть лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати. Педагоги опитуватимуть учнів/студентів щодо їхнього самопочуття і зможуть проводити уроки на відкритому повітрі. Відповідні рекомендації щодо організації освітнього процесу 30 липня затвердив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Тимчасові рекомендації розроблено для закладів позашкілля, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.
  • Роботодавці області, які через коронавірус зупинили свою діяльність, отримають компенсацію від держави. Гроші представники малого та середнього бізнесу зможуть скерувати на виплати зарплат своїм працівникам.
  • Жителям області, які повертаються з-за кордону пропонується два варіанти – обсервацію та самоізоляцію із використанням мобільного додатку «Дій вдома». З 9 липня людина, яка повертається з "країни червоної зони", за бажанням може також пройти ПЛР-тестування у будь-якій лабораторії, акредитованій Центром громадського здоров'я. У разі негативного тесту самоізоляція припиняється.
  • На Рівненщині посилили контроль за цінами. Під моніторинг в області підпадають супермаркети 16 мереж, а також магазини облспоживспілки. Контролюватимуться ціни на соціальні продукти, ліки та нафтопродукти.
  • 29 травня у школах Рівненщини в онлайн форматі відбулося свято Останнього дзвоника. 25 червня – 17 липня в області пройшла основна сесія ЗНО-2020. Усі пункти проведення тестування працювали в умовах карантину, із суворим дотриманням усіх протиепідемічних заходів. Для тих, хто з поважних причин не зміг взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання, з 24 липня проводиться додаткова, вона триватиме до 10 серпня.
  • Запаси медичних масок та засобів захисту в аптеках Рівненщини оновлюються щодня. Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області оприлюднила перелік цілодобових аптек та аптек, які надають послуги онлайн.
  • Під час карантину соціальні працівники дбають про літніх людей. Наразі такі послуги надають 27 територіальних центрів та центрів соціального обслуговування в районах й сільських радах, відділах соцзахисту. Такі установи є й в ОТГ.
  • В області здійснюється постійний моніторинг в режимі онлайн епідситуації. Відпрацьовано алгоритм взаємодії з відомствами ДСНС, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби, прокуратури.
  • Про роботу Цілодобового оперативного штабу при РОДА керівництво області щодня інформує громадськість, з цією метою також проводяться онлайн брифінги, що транслюються на FB-сторінці ОДА. Підсумовує роботу голова ОДА під час щотижневих онлайн звітів. Комунікація з мешканцями Рівненщини налагоджена і через гарячу лінію 0 800 500 078, на яку з початку карантину звернулося понад 7 тисяч людей.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux