Пам’ятки місцевого та національного значення Рівненщини оглянула замміністра культури Лариса Петасюк
опубліковано 10 вересня 2020 року о 16:52

У ході робочої поїздки на Рівненщину заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк ознайомилася із станом пам’яток місцевого та національного значення області.

Клеванський замок

Нагадаємо, Президент України видав Указ №329, який передбачає підтримку культури, туризму та креативних індустрій на державному рівні. Рівненщина запропонувала 10 національних та місцевих об’єктів, які потребують реставрації до включення їх у Національну програму «Велике будівництво». Відновлення об’єктів планують фінансувати з різних джерел – Державного фонду регіонального розвитку, місцевих бюджетів та грантів.

Рівненський обласний краєзнавчий музей

Зокрема, серед них – обласний краєзнавчий музей, Клеванський замок та Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», стан яких і оглянула посадовиця.

Знайомство із культурною спадщиною Рівненщини замміністра розпочалося із огляду Рівненського обласного краєзнавчого музею. «Об’єкт дійсно потребує ремонту. До того ж, маючи таку велику земельну ділянку, у нього є потенційність. Адже можна планувати робити інфраструктурні проєкти, зокрема із залученням інвестицій», - зазначила Лариса Петасюк.

Клеванський замок

За її словами, повної реконструкції потребує і Клеванський замок, який руйнується.

Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви»

Потому заступниця оглянула Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви». «Найперше, що потрібно зберегти та реконструювати – це картину Івана Їжакевича «Голгофа», що розміщена на фасаді Георгіївської церкви заповідника. Поверхня живопису зазнає деструктивних змін. Тому питання реставрації є невідкладним, адже можна втратити картину», - розповідає директор Леонід Галабуз.

Спортивний комплекс на Макарова

акож заступниця Міністра культури та інформаційної політики побувала у туристичних «магнітах» області – спортивному комплексі на Макарова, «Тунелі кохання» та «Тараканівському форті».

Тараканівський форт

«Незважаючи на карантинні обмеження, постійно ведеться робота над промоцією Рівненщини. Зокрема, важливою підтримкою культури і туризму стали донорські проекти, у яких взяла участь Рівненщина. Наразі йде реалізація ініціативи щодо підвищенні привабливості Рівненщини через промоцію унікальної автентичної кухні. У результаті створений «Каталог автентичних страв», - розповідає заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

Тунель кохання

Завітала гостя зі столиці і до перспективної Привільненської ОТГ. Лариса Петасюк відзначила здобутки громади у галузі культури, освіти, спорту та загалом розвитку території.

Бібліотека Привільненської ОТГ

«Знаю, що це далеко не всі туристичні принади краю, які вдалося побачити. Особливо вразили пам’ятки місцевого та національного значення охорони культурної спадщини та музейні зібрання. Вони справляють надзвичайні враження. Але потрібно більше та наполегливіше працювати, аби реалізувати Указ Президента №329 та реставрувати об’єкти по програмі «Велике будівництво», - підсумувала результат поїздки на Рівненщину Лариса Петасюк.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux