Covid-19 на Рівненщині: за добу померло 7 людей, 337 захворіло, 795 одужало
опубліковано 15 грудня 2020 року о 09:30

Цілодобовий оперативний штаб протидії коронавірусу при Рівненській ОДА інформує!

За минулу добу на Рівненщині зареєстровано 337 хворих з COVID-19, з них у:

  • м. Рівне – 174;
  • м. Вараш – 34;
  • Володимирецькому районі – 25 (смт Володимирець – 3, смт Рафалівка – 7, с. Городець – 6, с. Біле - 2, с. Половлі – 2, с. Полиці, с. Балаховичі, с. Сварині, с. Антонівка, с. Сошники);
  • Гощанському районі – 1 (с. Томахів);
  • Дубровицькому районі – 2 (м. Дубровиця, с. Переброди);
  • Здолбунівському районі – 7 (м. Здолбунів - 3, с. Здовбиця - 3, с. Озерко);
  • Корецькому районі – 2 (с. Крилів, с. Самостріли);
  • Острозькому районі – 4 (м. Острог – 2, с. Новомалин, с. Вишеньки);
  • Рівненському районі – 39 (смт Клевань - 3, смт Квасилів, с. Олександрія - 4, с. Нова Українка - 4, с. Городок - 3, с. Шубків - 3, с. Зоря - 3, с. Козлин - 3, с. Великий Житин - 2, с. Великий Олексин - 2, с. Бармаки - 2, с. Шпанів - 2, с. Вересневе, с. Диків, с. Решуцьк, с. Ходоси, с. Корнин, с. Городище, с. Забороль);
  • Рокитнівському районі – 18 (смт Рокитне - 4, с. Березове - 7, с. Старе Село - 3, с. Хміль, с. Переходичі, с. Глинне, с. Більськ);
  • Сарненському районі – 31 (м. Сарни - 16, смт Клесів, с. Немовичі – 3, с. Ясногірка - 2, с. Чудель - 2, с. Корост, с. Гранітне, с. Стрільськ, с. Катеринівка, с. Олексіївка, с. Білятичі, с. Люхча).


Вік хворих від 5 місяців до 82 років.

Хворі з COVID-19 отримують медичну допомогу у 15-ти лікарнях Рівненщини, де є 1 676 ліжок. На сьогодні завантаженість закладів складає 43,8%. У разі необхідності, ліжковий фонд для пацієнтів з COVID розширять до 2 250 місць.

Наразі 767 людей із діагнозом COVID-19 та з підозрою на коронавірус перебуває у лікарнях Рівненщини, з яких 196 – у важкому стані, 58 - в реанімації. Дев'ятеро хворих підключені до ШВЛ-апаратів.

Таким чином в Рівненській області наразі маємо 36 599 випадків захворювання на коронавірусну хворобу.

В області зареєстровано 454 летальні випадки, спричинені COVID-19. На жаль, померли 64-річний житель с. Новий Корець Корецького району, 69-річний житель с. Шубків Рівненського району, рівняни 72-ох і 78-ми років, 73-річна жителька м. Березне, а також 79-річна жителька м. Здолбунів.

Одужало 30 779 людей. За добу подолали хворобу 795 жителів області.

Протягом доби проведено 1 219 ПЛР та 1 220 ІФА досліджень.

Щоб не допустити переповнення лікарень, зараз надважливо дотримуватись основних правил. У разі виявлення перших симптомів гострої респіраторної хвороби потрібно негайно зателефонувати сімейному лікарю, який вирішує, чи необхідно викликати мобільну бригаду для проведення ПЛР-тестування, а також питання госпіталізації.

Цілодобовий оперативний штаб при Рівненській ОДА продовжує впроваджувати заходи задля недопущення потужного спалаху коронавірусної інфекції в області.

Медицина:

Усі закупівлі з COVID-фонду Рівненщини адаптовані виключно до потреб області. Станом на 15 жовтня 2020 року із обласної Програми «Запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області COVID-19» використано 18 млн 431 тис грн. Зокрема, закуплено 14 апаратів штучної вентиляції легень, 22 кисневих концентратори, ампліфікатор для посилення лабораторної спроможності обласного Центру громадського здоров’я. Також за кошти обласної Програми придбано медичні вироби – передусім, реагенти та тест-системи на загальну суму понад 6,3 млн грн. 2 млн грн спрямовано на засоби індивідуального захисту та дезінфікуючі.

Засоби захисту, закуплені за кошти обласної програми, розподіляються як між закладами першої хвилі, так й іншими медустановами. Отримали захисні засоби і центри ПМСД. Забезпеченість закладів охорони здоров’я області засобами індивідуального захисту вистачить на 1,5-2 місяці. Також сформовано резерв засобів індивідуального захисту, який може бути додатково направлений для забезпечення медичних закладів області.

Область отримала з державного бюджету 9 млн 233 тис. грн для обладнання кисневих точок. Наразі у терміновому режимі проводиться виготовлення проектно-кошторисної документації. Також додатково виділено ще понад 14 млн грн для забезпечення медичних закладів кисневими точками в об’ємі 80% від існуючого ліжкового фонду, передбаченого для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Для медичних закладів області, які лікують пацієнтів із коронавірусною інфекцією, закуплено 100 кисневих концентраторів. Наразі їх є 180. У планах до кінця року придбати ще 40-50 апаратів.

На Рівненщині працює 15 закладів першої хвилі - Рівненські міські лікарні №1 та №2, Дубенська міська лікарня, Сарненська, Рокитнівська, Костопільська, Здолбунівська, Гощанська, Дубровицька, Острозька, Зарічненська та Рівненська ЦРЛ, Дубенський пологовий будинок, а також спеціалізована медико-санітарна частина №3 у м. Вараш. Також пацієнтів з COVID-19 лікують у Рівненській обласній дитячій лікарні. У разі необхідності область буде переходити до надання медичної допомоги у закладах другої хвилі.

У разі перевантаження медичних закладів, де лікують пацієнтів з COVID-19, в області визначено 24 об’єкти, де розгортатимуться інфекційні госпіталі. Зокрема, це санаторії, гуртожитки, спортивні зали та будинки культури. Для таких закладів визначено потребу у забезпеченні усіма необхідними медичними засобами, апаратами ШВЛ та кисневими концентраторами.

Компенсація за тимчасову втрату працездатності через захворювання на COVID-19 відбувається за рахунок коштів Фонду соцстрахування. Амбулаторне лікування - за кошти пацієнта. Виняток становлять лише ті випадки, коли лікування хворого підпадає під державну або обласну програму, зокрема «Доступні ліки». У такому випадку хворому частково компенсують гроші на медикаменти за кошти державного або місцевого бюджетів.

Україна переходить на другий етап реагування на поширення коронавірусу. З 9 листопада 2020 року планові госпіталізації заборонені, окрім надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим, пацієнтам з онкозахворюваннями, паліативним хворим.

Попит на тестування на Рівненщині щодня збільшується, адже настав період активної захворюваності на усі гострі респіраторні інфекції. Тому лабораторний центр постійно вдосконалює операційні процедури та збільшує потужності. Так, обласний лабцентр нині робить до 1200-1300 тестів в день. Але поступово нарощує потужності, аби виконувати до 2 тисяч досліджень на добу. Для цього за кошти держбюджету обласному лабораторному центру докуплено два ампліфікатори та автоматичну станцію проби підготовки. Модернізовано також Центр громадського здоров’я, зокрема, за обласні кошти придбано ампліфікатор для досліджень. Разом з тим, Рівненська ОДА подала заявку до Кабміну на отримання додаткового обладнання для лабораторій, що здійснюють тестування на COVID-19.

Безкоштовно ІФА-тестування проводиться за направленням сімейного лікаря або інших фахівців, які мають на це право. Якщо за власним бажанням пацієнта – за його кошти. Таке тестування роблять і приватні лабораторії. 85 % підтверджених випадків не потребують госпіталізації.

Медичний персонал перевіряють за допомогою ПЛР-тестів у три черги.

До забезпечення медичних закладів підключаються місцеві органи влади. Із бюджетів міст, районів та ТГ області закуповуються засоби захисту для лікарів та медичного персоналу. Суттєва допомога від соціально відповідального бізнесу. У заклади охорони здоров'я Рівненщини продовжують надходити засоби індивідуального захисту. На території лікарень області облаштували тимчасові медпункти прийому хворих на COVID-19.

У зв’язку із зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 Міністерство охорони здоров’я розробило рекомендації щодо безпечного поховання померлих від COVID-19 та під час проведення ритуальних обрядів.

У Рівненській ОДА сформували перелік потреб лікарень в медичних засобах. Є чіткий алгоритм дій у разі бажання соціально відповідального бізнесу допомогти лікарням в умовах пандемії.

80 відсотків уражених пацієнтів на коронавірус переносять хворобу безсимптомно. Це пояснює значне поширення вірусу, бо людина без симптомів може заражати оточуючих. Саме тому понад 50-60 відсотків випадків захворювання легкого або середнього ступеня.

Заповненість ліжок в 15 лікарнях 1-ї хвилі для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19 на 15 грудня:


В області визначено 15  ЗОЗ 1-ї хвилі для лікування хворих з COVID-19:

п/п
Назва закладу Загальна кількість ліжок для хворих з COVID-19 в ЗОЗ % заповненості ліжок хворими на COVID-19 та хворими з підозрою
1 КНП "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради 330 61,21
2 КНП "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської районної ради 175 40,00
3 КНП "Дубенська міська лікарня" Дубенської міської ради 180 33,33
4 КНП "Костопільська центральна районна лікарня" Костопільської районної ради 120 36,67
5 КНП "Рокитнівська центральна районна лікарня" Рокитнівської районної ради 125 30,40
6 КНП "Пологовий будинок" Дубенської міської ради 19 5,26
7 КНП "Здолбунівська центральна районна лікарня" Здолбунівської районної ради 115 45,22
8 КНП "Гощанська центральна районна лікарня " Гощанської районної ради 80 58,75
9 КНП "Дубровицька центральна районна лікарня" Дубровицької районної ради 89 47,19
10 КНП "Міська лікарня №2" Рівненської міської ради 45 66,67
11 КНП "Рівненська центральна районна лікарня" Рівненської районної ради 101 65,35
12 КНП "Острозька центральна районна лікарня" Острозької районної ради 90 54,44
13 КП "Рівненська обласна дитяча лікарня" Рівненської обласної ради 54 5,56
14 КНП "Зарічненська центральна районна лікарня" Зарічненської районної ради 50 26,00
15 КНП "Вараська багатопрофільна лікарня" Вараської міської ради 103 17,48

Всього: 1676 43,85

  

Безпека:

Відповідно до Постанови Кабміну від 11 листопада №1100 Уряд відмінив адаптивний карантину, а обмеження, які стосувалися «помаранчевої» зони карантину, тепер будуть діяти для всіх районів і міст Рівненщини. Зокрема, передбачено: заклади харчування не можуть працювати з 22:00 до 7:00, виняток - доставка та їжа/напої на виніс; зачинені розважальні заклади (дискотеки, нічні клуби та інше); кінотеатри та театри можуть працювати при заповненості залів лише на 50%; проїзд у громадському транспорті лише за кількістю сидячих міст; заборонено проведення масових заходів за участю більше 20 чоловік (виняток - деякі спортивні заходи без глядачів); заняття групами не більше 20 людей, крім садків та шкіл; спортзали та фітнес-центри - на 20 кв. м. не більше 1 людини; серед закладів розміщення дозволена робота готелів та закладів соцдопомоги чи реабілітації.

Уряд запровадив посилений карантин з 8 до 24 січня включно 2021 року .

Релігійні громади можуть отримувати адміністративні послуги щодо державної реєстрації через ЦНАПи.

Місто Вараш перебуває в зоні особливого контролю ОДА, адже там знаходиться АЕС – державний стратегічний об’єкт. Після перших випадків захворювання на COVID-19 серед працівників атомки було підписано розпорядження про активізацію заходів, зокрема, обстеження ПЛР-тестуванням працівників і контактних осіб.

З метою перевірки стану дотримання карантину на Рівненщині створено 22 мобільні групи. До їх складу входять працівники поліції, представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби. Щоденно вони здійснюють до 35 виїздів. На Рівненщині зареєстрували 4140 порушень карантинних обмежень у зв’язку з COVID-19. У результаті 424 протоколи направлені до суду. Їх виявили мобільні групи, що створені в області. До їх складу входять поліцейські, представники органів місцевого самоврядування, ДСНС, територіальних районних підрозділів Держпродспоживслужби в області, Укртрансбезпеки.

З 1 вересня до закладів освіти допускають лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна не використовувати. Педагоги опитують учнів/студентів про їхнє самопочуття і можуть проводити уроки на відкритому повітрі. Відповідні рекомендації щодо організації освітнього процесу 30 липня затвердив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Тимчасові рекомендації розроблено для закладів позашкілля, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.

Роботодавці області, які через коронавірус зупинили свою діяльність, отримують компенсацію від держави. Гроші представники малого та середнього бізнесу можуть скерувати на виплати зарплат своїм працівникам.

Жителям області, які повертаються з-за кордону пропонується два варіанти – обсервацію та самоізоляцію із використанням мобільного додатку «Дій вдома». На Рівненщині посилили контроль за цінами. Під моніторинг в області підпадають супермаркети 16 мереж, а також магазини облспоживспілки. Контролюватимуться ціни на соціальні продукти, ліки та нафтопродукти.

Запаси медичних масок та засобів захисту в аптеках Рівненщини оновлюються щодня. Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області оприлюднила перелік цілодобових аптек та аптек, які надають послуги онлайн.

Під час карантину соціальні працівники дбають про літніх людей. Наразі такі послуги надають 27 територіальних центрів та центрів соціального обслуговування в районах й сільських радах, відділах соцзахисту. Такі установи є й в ТГ.

В області здійснюється постійний моніторинг епідситуації в режимі онлайн. Відпрацьовано алгоритм взаємодії з відомствами ДСНС, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби, прокуратури.

Про роботу Цілодобового оперативного штабу при РОДА керівництво області щодня інформує громадськість, з цією метою також проводяться онлайн брифінги, що транслюються на FB-сторінці ОДА. Комунікація з мешканцями Рівненщини налагоджена і через гарячу лінію 0 800 500 078, на яку з початку карантину звернулося понад 9 тисяч людей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux