На Рівненщині триває передача районних медичних закладів у комунальну власність громад
опубліковано 18 грудня 2020 року о 11:47

Наразі триває процес передачі медзакладів, які були у спільній власності територіальних громад районів і якими опікувалися районні ради, у комунальну власність громад.

Стан справ у даному напрямку обговорили на спільній нараді Міністерства розвитку громад та територій і МОЗ з обласними державними адміністраціями та асоціаціями органів місцевого самоврядування. Рівненщину представляли заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, директор обласного департаменту економічного розвитку і торгівлі Костянтин Мокляк та заступниця начальника охорони здоров’я ОДА Олена Гандзюк. 

Так, урядовці наголосили, що збереження мережі районних закладів охорони здоров’я та забезпечення їх безперебійної роботи – питання номер один на порядку денному в контексті територіальної організації влади в умовах нового адміністративно-територіального устрою.

Ігор Тимошенко повідомив, що на Рівненщині по первинці питання передачі вже практично вирішено. Головним лишається питання передачі центральних районних лікарень. На сьогодні 8 з 16 закладів вже перейшли у власність громад, інші – в процесі передачі. Щодо опорних медичних закладів, із семи, які є в області, три передано громадам.

У МОЗ та НСЗУ запевнили, що комунальні медичні заклади будуть отримувати фінансування за раніше укладеними зі Службою договорами. А громади мали б профінансувати утримання будівель лікарень, комунальні послуги.

«Національна служба здоров’я фінансує всі комунальні некомерційні заклади охорони здоров’я за кошти державного бюджету. Вартість комунальних послуг складає близько 8 % від бюджету лікарні. Громада має розуміти, що маючи лікарню на своїй території, вона дає робочі місця, вона має змогу забезпечити людям необхідні медичні послуги, вона отримує податок на доходи фізичних осіб, які сплачують працівники лікарні», - зазначила заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Вона також закликала громади не змінювати статус медзакладів при їх переході у комунальну власність і максимально зберегти медичний персонал.

Також у Державному бюджеті на 2021 рік передбачено додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Так, директор Аналітичного центру Асоціації міст України Ярослав Рабошук повідомив, що обласні державні адміністрації мають визначити порядок розподілу цієї дотації між бюджетами місцевого самоврядування.

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода наголосив на необхідності допомогти громадам правильно організувати процес, щоб медичні заклади працювали безперебійно і мали необхідні умови надавати людям вчасно якісні медичні послуги.

За його словами, для багатьох новостворених місцевих рад  деякі організаційні питання є складними, тому їм потрібно допомогти. ОДА повинні моніторити даний процес передачі. Адже потрібно зберегти медичну мережу районного рівня і розвивати її, щоб люди мали доступ до якісних медичних послуг.

Раніше «Децентралізація» публікувала алгоритм дій комунальних закладів охорони здоров’я та їх власників - органів місцевого самоврядування (районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад ліквідованих районів, території яких включені до складу новоутвореного району), який визначила Національна служба здоров’я України.

Нагадаємо, 21 грудня о 10:00 відбудеться відкритий діалог «Новий адмінтерустрій – нова система управління: алгоритм дій комунальних медичних закладів та їх власників». До участі у відкритому діалозі, який відбудеться у онлайн-форматі на платформі Zoom, запрошуються представники місцевого самоврядування та районних медичних закладів. Деталі - ТУТ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux