На Рівненщині продовжують досліджувати автентичні кулінарні страви
опубліковано 03 серпня 2020 року о 11:30

На Рівненщині триває міжнародний проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного».



Проєкт з початку 2020 року реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста» спільно з Урядом міста Люблін.



Цього разу – кулінарна експедиція досліджувала кулінарні страви Дубровицького та Рокитнівського районів.



Так, Полісся - це край столітніх велетнів дубів, вікових лісів, боліт та озер багатих різновидною рибою. Свій відпочинок тут можна поєднати із збиранням ягід, грибів, лікарських рослин, або ж риболовлею. На смак варто спробувати поліські традиційні коропи, карасі та в’юнів печених у печі на соломі.



Також Поліський край відомий багатовіковою традицією бортництва. Це традиційний вид народного промислу, лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спочатку утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах. Особливістю смаку такого меду було те, що його збирали саме дикі лісові бджоли.



Традиційно бортництво було заняттям чоловіків. Воно передавалося у спадок по чоловічій лінії разом із бортами та пасіками. Так утворювалися династії спадкових бджолярів. У Поліському регіоні сьогодні працюють близько 100 спадкових бортників. Сьогодні це старовинне ремесло внесено в перелік нематеріальної культурної спадщини України.



Мед завжди був на кухні у господинь. Його додавали до каші, млинців, часто використовувався у приготуванні солодощів разом з ягодами та горіхами. Тому бортницький мед був невід’ємним смаколиком у поліських родинах.




Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО «Агенція сталого розвитку міста» планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини області.


Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».




За матеріалами ГО «Агенція сталого розвитку міста»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux