2020-й важкий, але результативний рік у сфері культури Рівненщини
опубліковано 21 грудня 2020 року о 17:22

Виклики і перемоги: чим жила туристична галузь Рівненщини, як вплинув карантин та чого вдалось досягли упродовж 2020 року.



На ці та інші питання відповідав заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг та начальниця обласного управління культури і туризму Любов Романюк на галузевому онлайн брифінгу.



«Карантин вніс свої корективи у культурне та туристичне життя Рівненщини. Тому нам довелось переформатуватися та задати нові вектори розвитку. Так, цьогоріч ми зробили акцент на цифрове перевтілення, посилення грантової складової та розвиток креативних індустрій», - розповів Сергій Гемберг.



За його словами, серед основних напрацювань – ребрендинг «Рівненщини туристичної», який включає оновлений тематичний сайт, запуск туристичних гідів та екскурсій, а також оцифровка понад 100 культурних та туристичних об’єктів. Вагомим досягненням стало й те, що «Рівненщина туристична» вперше номінована у Всеукраїнському конкурсі «Регіональний прорив року».



Суттєвим для розвитку галузі стали навчання проєктній діяльності. У результаті лише туристичних проектів Рівненщини Український культурний фонд профінансував на 4,5 млн грн.
За словами Любові Романюк, у 2020 році вдалося оглянути більшість пам’яток культури з метою визначення їх найближчих перспектив. «В області є 2381 пам’ятка культури різного статусу. Визначено, що в першу чергу для багатьох з них треба виготовити паспорти. На сьогодні такі документи виробили для Палацу Красицьких у Володимирці, костелу святого Лаврентія у Тайкурах та інших», - зазначила начальниця обласного управління культури і туризму.



Вперше управління культури і туризму Рівненської ОДА стало єдиним українським партнером міжнародного проекту в рамках програми «ЄС горизонт 2020», в числі 17 партнерів із 10 країн. Грантовий бюджет для Рівненщини складає 51 тис. євро. Це проєкт соціальних новацій та технологій для сталого зростання через розвиток культурного туризму, який створить синергію між туристичними об’єктами.



В рамках програми транскордонної співпраці Польщі, України та Білорусі реалізовується проєкт «Культурна спадщина Рівненщини» із бюджетом 59 тис. євро. Активувалося залучення коштів через громадський бюджет міста Рівне, зокрема в 2021 році на секторальну підтримку ЄС претендують 22 проекти на загальну суму 286 млн грн.



Щодо планів на 2021 рік, то головний акцент на програмі Президента України «Велике будівництво. Велика реставрація», на яку від Рівненщини претендують 10 об’єктів. Нині на державному рівні проводиться відбір таких локацій, на відбудову яких передбачать фінансування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux