Жовта карантинна зона та поєднання вакцин – головне на брифінгу у Рівненській ОДА
опубліковано 06 грудня 2021 року о 16:29

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко та координаторка з вакцинації в області Олена Гандзюк відповіли на актуальні питання, які стосуються життєдіяльності області.

Модерував брифінг директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

В області спостерігається стабілізація епідемічної ситуації, зменшується кількість захворювань на коронавірусну інфекцію в порівняні з минулим тижнем.

  • При запровадженні на Рівненщині жовтого рівня епідеміологічної небезпеки діятимуть наступні обмеження, зокрема буде заборонено: робота закладів освіти, в яких вакциновано принаймні однією дозою менше 100% співробітників; проведення масових заходів, за виключенням атестації здобувачів освіти; робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури; робота закладів громадського харчування, окрім замовлень на виніс та доставки; робота спортзалів, басейнів; діяльність закладів із розміщення, окрім готелів, санаторних і соціальних закладів; міжобласні та міжнародні перевезення. Всі ці правила скасовуються якщо усі працівники та відвідувачі матимуть один із документів: жовтий» COVID-сертифікат (чинний 30 днів), «зелений» COVID-сертифікат, міжнародне свідоцтво про вакцинацію, іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, негативний результат ПЛР (чинний 72 години), сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів).
  • Одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних (тих, які захищають від кількох хвороб) – це нормальна світова практика. Віруси, що містяться у вакцинах, значно ослаблені й  не можуть перевантажити імунну систему. Дитина піддається значно більшому навантаженню на імунітет, коли хворіє на застуду або ангіну, ніж від вакцин. Навіть якщо одночасно зробити щеплення проти 10 інфекційних захворювань, буде задіяно лише 0,1 % імунної системи. Основні переваги введення відразу кількох вакцин – це скорочення кількості відвідувань поліклініки, зростання ймовірності того, що рекомендовані щеплення будуть зроблені дітям з дотриманням графіка. Щеплення треба робити в різні ділянки тіла: наприклад, у праве та ліве плече, а малюкам — у праве та ліве стегно.
  • У 2021 році в рамках президентської програми «Велике будівництво» реалізується 12 об'єктів. Чотири з них вже завершені, а саме ДНЗ в Горбакові, обласна бібліотека, пожежне депо, басейн в Дубно. До кінця поточного року ще планується добудувати спортзал у місті Здолбунів.
  • На Костопільщині встановлено 2 морозильні камери  для зберігання понад 40 тисяч доз вакцини Pfizer. Температура при такому утриманні наднизька і складає  - 70-90С. Загалом ПРООН закупила та встановила на регіональних складах понад 50 таких морозильників.
  • МОЗ спільно із Мінцифри та НСЗУ працюють над алгоритмом можливості формування ковід-сертифікатів для громадян, які отримали одну чи дві дози вакцини за кордоном та мають відповідний підтверджуючий документ про щеплення. На Рівненщині таку перевірку даних та генерацію у застосунок «Дія» будуть здійснювати два заклади: КНП ЦПМСД «Ювілейний» Рівненської міської ради та КП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики». 
  • В Україні відповідно до рішення Національної групи експертів із імунопрофілактики комбінувати можна вакцини АстраЗенека, Пфайзер, Модерна. АстраЗенека – векторна вакцина. Коронавак – інактивована (ослаблена) вакцина. Комірнаті (пфайзер) і Модерна – мРНК – вакцини. Якщо вакциновані 1 дозою векторною вакциною або м-РНК, то заміняти можемо векторною або м-РНК через 28 днів і пізніше. Короновак не замінюється ніякими вакцинами.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux