У Рівненській ОДА прокоментували законність створення департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я
опубліковано 04 червня 2021 року о 15:08

Заступник голови ОДА Іванна Смачило прокоментувала відповідність усіх дій адміністрації.

Так, як відзначила Іванна Смачило, департамент цивільного захисту та охорони здоров’я населення створений відповідно до вимог ст.5 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», п.4 постанови Кабміну від  2012 року №606, а також пункту 1 Типового положення про структурний підрозділ державної адміністрації, затвердженого постановою Уряду  2012 року № 887.

"Відповідно цих законодавчих актів - виключно голова Рівненської ОДА уповноважений визначати структуру адміністрації, утворювати її підрозділи та визначати їх вид та  статус. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено право або обов’язок адміністрації погоджувати створення структурних підрозділів з місцевою радою", - зазначила Іванна Смачило.

Також вона наголосила, що департамент утворюється для виконання завдань високого ступеня складності (багатогалузевість, багатофункціональність), а також координації роботи. Це передбачено пунктом 3-1 постанови Уряду від 12 березня 2005 р. № 179.

Саме до завдання високої складності належить діяльність Рівненської ОДА щодо подолання поширення пандемії Covid-19.

Так, відповідно до ст.22 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»  до повноважень Рівненської ОДА належить реалізація державної політики в галузі охорони здоров’я та вжиття заходів щодо запобігання інфекційним захворюванням, епідеміям, епізоотіям та їх ліквідації.

Згідно ст.4 Кодексу цивільного захисту України, цивільний захист - це функція держави, спрямована на захист населення, територій від надзвичайних ситуацій.

Також, згідно ст.1 вказаного кодексу до надзвичайних ситуацій віднесено, зокрема, обстановка, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена в тому числі й епідемією.

«Таким чином, створення департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА здійснено з неухильним дотриманням вимог Конституції України та законів, оскільки реалізація функцій цивільного захисту населення безпосередньо пов’язана з охороною здоров’я та обґрунтовується необхідністю ефективної організації та координації виконання вказаних завдань, зокрема, щодо захисту населення та подолання наслідків пандемії», - наголосила Іванна Смачило.

При цьому один департамент виконуватиме ті ж самі функції, що і попередні два управління. А це передбачає незмінність бюджетних дій. Це передбачено ч. 6 ст.23 Бюджетного кодексу України.

Бюджетне призначення, згідно Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 р. № 18 передається шляхом внесення змін до рішення про місцевий бюджет.

А право Рівненська ОДА на звернення до обласної ради з питанням внесення змін до бюджету, відповідно до ст. 23 Бюджетного кодексу України, отримала після фактичного створення  такого головного розпорядника, в даному випадку - новоствореного департаменту. Що і було зроблено ОДА на виконання вимог бюджетного законодавства.

Таким чином, департамент цивільного захисту та охорони здоров'я Рівненської ОДА створений відповідно до Конституції і законів України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux