У Рівненській ОДА пояснили зміни у антикорупційному законодавстві
опубліковано 08 грудня 2023 року о 16:10

У Рівненській ОДА відбувся брифінг щодо зміни у антикорупційному законодавстві. Спікер - завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Рівненської обласної державної адміністрації Віктор Жижчук. Модератор - заступник директора Департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Корольчук.


Так, 12 жовтня 2023 року набрав чинності закон № 3384-IX щодо декларування. Зокрема, внесено зміни у частину першу статті 1. 


Тепер чітко визначено –  хто є посадовою особою юридичної особи публічного права. До таких осіб відносяться: голова та член наглядової ради, ради директорів, виконавчого органу, комісії з припинення, ліквідатор, керівник, заступник керівника, головний бухгалтер, корпоративний секретар такої юридичної особи публічного права, а також особа, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу, та її заступники, голова та члени іншого органу управління юридичної особи (крім консультативного), якщо утворення такого органу передбачено законом або статутом юридичної особи публічного права.


Внесено зміни до статті 23, що стосується одержання подарунків. Законодавець збільшив розмір подарунків, отриманих і разово, і впродовж року.


«На даний момент держслужбовець може отримати разово подарунок, вартість якого не перевищує два прожиткових мінімуми для працездатних осіб. Важливо, що ця сума вираховується станом на дату отримання подарунку. Також збільшено вартість подарунків, отриманих за період часу. Тобто від особи чи групи осіб на протязі звітного періоду особи зазначеної у пунктах 1, 2 можуть отримати подарунки, вартість яких не перевищує 4 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Раніше це було один та два прожиткових мінімумів відповідно», - роз’яснив  завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Рівненської ОДА.


Окремо Віктор Жижчук розповів про права та повноваження Національного агентства з  питань запобігання корупції. 

«Це не нове у Законі, проте через незнання деяких статей суб’єкти декларування і не тільки можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Особа просто може не знати терміни», - зазначив Віктор Жижчук. 


Так, НАЗК з метою виконання покладених на нього повноважень має право: одержувати за письмовими запитами інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, необхідну для виконання покладених на нього завдань; у випадках виявлення порушення НАЗК вносить припис щодо усунення порушень. Він є обов’язковим для виконання упродовж 10 робочих днів; держоргани, фізичні та юридичні особи зобов’язані надавати запитувані агентством документи чи інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, протягом 10 днів, а для проведення спеціальної перевірки - протягом 3 днів.


Також Віктор Жижчук поінформував про роботу робочої групи «Прозорість і підзвітність», що діє при Рівненській ОДА.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux