Рівненщина COVID-19: важливе станом на 25 червня
опубліковано 25 червня 2020 року о 10:34

За попередню добу виявлено 93 нових інфікованих на COVID-19. Станом на ранок 25 червня на Рівненщині зареєстровано ще 32 нових випадків захворювання на коронавірус.

Всього за час пандемії зафіксовано 3280 інфікувань COVID-19.

Через ускладнення, викликані коронавірусом, маємо 67 летальних випадків. Померли ще троє хворих із м.Березне, смт Гоща та с.Більська Воля Володимирецького району. 

Подолали COVID-19 уже 1623 людини.

На перевірці в Рівненському обласному лабораторному центрі та Центрі громадського здоров’я є 520 зразків.

Віталій Коваль та Володимир Хомко закликали громадян дотримуватися карантину. На Рівненщині за останній тиждень суттєво зросла кількість випадків Covid-19. Щодня фіксується від 73 до 120 нових інфікувань.

Цілодобовий оперативний штаб при Рівненській ОДА продовжує впроваджувати заходи задля недопущення потужного спалаху коронавірусної інфекції в області:

Медицина

  • На обласну Програму щодо боротьби із COVІD-19 виділено 25 млн грн. З цієї суми близько 10 млн грн спрямували на засоби захисту медперсоналу та закупівлю сучасних апаратів ШВЛ. Зокрема, закуплено 3000 захисних костюмів, 1000 з яких передали медикам обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Також придбано 14 ШВЛ-апаратів для опорних медзакладів Рівненщини, ще покупка 5-ти розглядається.
  • Під час сесії 5 червня внесено зміни до обласної Програми-Covid-19. Зокрема, передбачено забезпечення засобами індивідуального захисту працівників закладів соціальної сфери. В межах Програми передбачили кошти на діагностику, у тому числі ІФА-тестування, закупівлю обладнання, тест-систем та реагентів. Також у рамках заходів Програми відтепер є можливість відшкодування перевезень медиків, доставки медичних вантажів та довозу людей до місць обсервації.
  • 2 червня голова Рівненської ОДА Віталій Коваль представив публічний звіт про роботу Штабу з протидії COVID-19, а 5 червня прозвітував про обласну Програму із запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області Covid-19.
  • 9 червня заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак під час робочої поїздки в область позитивно оцінила те, що Рівненщина знаходиться у п’ятірці областей, які найактивніше тестують людей із підозрою на COVID-19. У регіоні виявляють пацієнтів на ранній стадії захворюваності, тому відсутні проблеми із забезпеченням ліжок для госпіталізації. У результаті – мережа закладів охорони здоров’я Рівненщини змогла втримати ситуацію із COVID-19.
  • Засоби захисту, закуплені за кошти обласної програми, розподіляються як між закладами першої хвилі, так й іншими медустановами. Отримали захисні засоби і центри ПМСД. Загалом лікарні Рівненщині забезпечені засобами захисту орієнтовно на місяць.
  • З 5 травня в Україні дозволено проводити планові операції та госпіталізації, які були заборонені на час карантину. Щоб унеможливити випадки зараження медиків під час планових операцій, усім пацієнтам обов’язково робитимуть ПЛР-тестування на COVID-19. Операції робитимуть лише в «чистих» лікарнях, тобто де немає пацієнтів із коронавірусною інфекцією. ПЛР-тести при планових операціях будуть проводитися за рахунок коштів, передбачених державою на таку діагностику, і в тих закладах охорони здоров’я, які проводять такі дослідження. В області це – обласний лабораторний центр та Центр громадського здоров’я. ПЛР-діагностику двічі проводять лише пацієнтам, які хворіли на COVID-19.
  • Рівненщина входить в трійку лідерів за обсягами ПЛР-досліджень. Зокрема, збільшено обсяги досліджень для медиків, зросла кількість обстежених контактних осіб. Також перед проведенням планових операцій вимагається ПЛР-обстеження.
  • Кількість проведених тестувань в області щодоби становить у середньому півтисячі. ПЛР-дослідження проводять дві лабораторії. 85 % підтверджених випадків не потребують госпіталізації.
  • Станом на 19 червня в області обстежено 4077 осіб методом імуно-ферментного аналізу, з них встановлено 233 позитивні результати. Разом з тим, таке тестування проводять і приватні лабораторії. Безкоштовно ІФА-тестування проводиться за направленням сімейного лікаря або інших фахівців, які мають на це право. Якщо за власним бажанням пацієнта – за його кошти.
  • Наразі для збільшення лабораторних потужностей задіяно спеціалістів чотирьох установ області: лабораторного центру ЦГЗ, діагностичного та перинатального центрів. Вони забезпечують потреби лікувальних закладів у тестуванні пацієнтів.
  • Медичний персонал перевіряють за допомогою ПЛР-тестів у три черги. У більшості медиків із COVID-19 – безсимптомний перебіг хвороби. Більшість з них інфікувалися через недіагностований Covid у пацієнтів.
  • 17,5% від усієї кількості інфікованих на COVID-19 на Рівненщині – медики. Це нижче середнього по Україні, де захворювання медичних працівників складає 19,2 %.
  • За останній тиждень на Рівненщині суттєво зросла кількість нових випадків Covid-19. Завдяки своєчасній діагностиці та роботі медиків в області значно менша летальність. Середній показник летальності на Рівненщині – 2%, в Україні від COVID-19 – 2,8%, у світі - 5,8%.
  • До забезпечення медичних закладів підключаються місцеві органи влади. Із бюджетів міст, районів та ОТГ області закуповуються засоби захисту для лікарів та медичного персоналу.
  • У заклади охорони здоров'я Рівненщини продовжують надходити засоби індивідуального захисту. Зокрема, 18 червня гуманітарна допомога надійшла від НАК «Нафтогаз України».
  • Госпітальними базами для лікування COVID-19 визначено 5 лікарень – Рівненська та Дубенська міські лікарні, Сарненська, Рокитнівська та Костопільська ЦРЛ. Для другої хвилі боротьби з коронавірусом підготували ще 11 госпітальних баз. Їх будуть залучати за необхідності – в залежності від кількості пацієнтів. Так, до «другої хвилі» увійшли: Березнівська, Гощанська, Демидівська, Дубровицька, Зарічненська, Здолбунівська, Корецька, Острозька, Рівненська ЦРЛ, Рівненська міська лікарня №2, спеціалізована медико-санітарна частина №3 у Вараші.
  • На території лікарень області облаштували тимчасові медпункти прийому хворих на COVID-19. Такі палатки наразі розгорнули на території 5-ти закладів, які першими прийматимуть пацієнтів з COVID-19. Це медустанови в містах Рівне, Сарни, Дубно та Костопіль, а також у смт Рокитне.
  • У зв’язку зі зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 Міністерство охорони здоров’ярозробило рекомендації щодо безпечного поховання померлих від COVID-19 та під час проведення ритуальних обрядів.
  • У Рівненській ОДА сформували перелік потреб лікарень в медичних засобах. Є чіткий алгоритм дій у разі бажання соціально відповідального бізнесудопомогти лікарням в умовах пандемії.
  • 80 відсотків уражених пацієнтів на коронавірус переносять хворобу безсимптомно. Це пояснює значне поширення вірусу, бо людина без симптомів може заражати оточуючих. Саме тому понад 50-60 відсотків випадків захворювання легкого або середнього ступеня.


Заповненість ліжок в 5-ти лікарнях 1-ї хвилі для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19 станом на 25 червня:

Назва ЗОЗ 1-ї хвилі

Всього ліжок в перепрофільованих/

інфекційних/

реанімаційних відділеннях

Зайняті ліжка хворими на COVID-19 в перепрофільованих/

інфекційних/

реанімаційних відділеннях

Заповненість (%) ліжок в перепрофільованих/

інфекційних/

реанімаційних відділеннях

КНП "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради

158/ 61 /22

53/ 58 /11

33,5/ 95,0/ 50,0

КНП "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської районної ради

83/ 25 /6

14/ 19 /4

16,8/ 76,0 /66,6

КНП "Дубенська міська лікарня" Дубенської міської ради

75/ 25 /6

4/ 11 /4

5,3/ 44,0 /66,6

КНП "Костопільська центральна районна лікарня" Костопільської районної ради

52/ 14 /6

26/ 11 /5

50,0/ 78,5 /83,3

КНП "Рокитнівська центральна районна лікарня" Рокитнівської районної ради

105/ 15 /6

11/ 15 /3

10,4/ 100,0 /50,0

Всього:

473/ 140 /46

108/ 114 /27

22,8/ 81,4 /58,7


Профілактика і безпека:
  • В Україні продовжено адаптивний карантин до 31 липня. Через зростання кількості хворих Уряд продовжив дію карантину.
  • На Рівненщині не переходитимуть до жорсткого карантину, проте посилять контроль за його дотриманням. Таке рішення прийняли 19 червня на позачерговому засіданні обласної комісії ТЕБ та НС.
  • Показник загальної інцидентності в області становить 49,03. Це не дає можливості послабити карантинні заходи на Рівненщині. Тому рішення, прийняті на засіданні обласної комісії ТЕБ та НС 22 червня, були направлені не на закриття об’єктів та закладів, яким ми дозволили роботу, а на посилення контролю і відстеження дотримання карантинних вимог. Упродовж цього тижня у посиленому режимі будуть працювати контрольні бригади у складі представників Національної поліції, Держпроспоживслужби, органів місцевого самоврядування.
  • Місто Вараш перебуває в зоні особливого контролю ОДА, адже там знаходиться АЕС – державний стратегічний об’єкт. Після перших випадків захворювання на COVID-19 серед працівників атомки було підписано розпорядження про активізацію заходів, зокрема, обстеження ПЛР-тестуванням працівників і контактних осіб.
  • Відповідно до епідситуації, на засіданнях обласних комісій ТЕБ і НС прийнято рішення рекомендувати 9-ти РДА розглянути питання про локальне відновлення внутрішньо районних пасажирських перевезень на відповідних комісіях. Дозвіл отримали перевізники у 8-ми районах: Демидівський, Дубенський, Зарічненський, Радивилівський, Корецький, Млинівський, Гощанський і Здолбунівський райони. На Дубровиччині прийнято рішення у зв’язку із зростанням захворюваності не відновлювати роботу громадського транспорту. Також дозволені міжрайонні перевезення між сусідніми територіями із цього переліку. Внутрішньо обласні перевезення не здійснюються.
  • Надіслано звернення до Державної комісії з ТЕБ і НС щодо розгляду питання про відновлення таких пасажирських перевезень на Рівненщині.
  • Організатором перевезень на міжобласних автобусних маршрутах є Міністерство інфраструктури України. В умовах адаптивного карантину з 2 червня відновлено міжобласні пасажирські перевезення. Зокрема, наразі здійснюються такі рейси: «Рівне - Луцьк», «Рівне - Київ», «Рівне - Хмельницький», «Рівне - Почаїв», «Рівне - Нововолинськ», «Рівне - Кам’янець-Подільський», «Рівне - Камінь-Каширський», «Рівне - Нетішин», «Пінськ - Чернівці», «Рівне - Славута», «Рівне - Липне», «Рівне - Кременець», «Рівне - Тернопіль», «Рівне - Івано-Франківськ», «Зарічне - Київ».
  • Питання щодо внутрішньообласних перевезень буде розглянуто на наступній обласній комісії ТЕБ і НС, за результатами консультацій із головним санітарним лікарем. Орієнтовно в середу-четвер. Контроль та перевірка документів належить до повноважень поліції та Укртрансбезпеки.
  • Поступово відновлюється робота малого та середнього бізнесу через послаблення карантинних обмежень, зокрема, у сфері торгівлі, громадського харчування, побуту та у найближчій перспективі – транспортно-пасажирських перевезень. Цьому сприятиме активна державна фінансова підтримка в рамках програм «Доступні кредити 5-7-9» та «Нові гроші», а також мораторій на проведення планових податкових перевірок.
  • З 11 травня відновилася робота частини закладів та певних видів діяльності. Зокрема, робота літніх майданчиків, перукарень, громадського харчування та відвідування парків. За умови дотримання протиепідемічних заходів.
  • В області за спрощеною системою видано понад 90 спеціальних дозволів для здійснення регулярних перевезеньпід час карантину. У тому числі запроваджено 13 спеціальних рейсів для довезення медичних працівників до місця роботи.
  • Наразі в Рівненській області є 13 пляжів, які готові до купального сезону. Але їх відкриття буде дозволено при задовільній епідситуації.
  • З метою перевірки стану дотримання карантину на Рівненщині створено 22 мобільні групи. До їх складу входять працівники поліції, представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби. Щоденно вони здійснюють до 35 виїздів.
  • Роботодавці області, які через коронавірус зупинили свою діяльність, отримають компенсацію від держави. Гроші представники малого та середнього бізнесу зможуть скерувати на виплати зарплат своїм працівникам.
  • З 10 березня проводиться санітарна обробка проїжджих частин доріг, тротуарів, прибудинкових територій і зупинок. Обробляються і місця, які найчастіше відвідують люди: аптеки та магазини, банки й адмінбудівлі.
  • З-за кордону продовжують повертатися жителі області. Людям пропонують два варіанти – обсервацію та самоізоляцію із використанням мобільного додатку «Дій вдома».
  • На Рівненщині є 21 об’єкт обсервації на 1361 місце. Це гуртожитки, готелі, санаторії. Людина не сплачує за проживання, разом з тим харчується за свої гроші. Кошти для закладів перераховуються з місцевих бюджетів. З початку карантину на обсервації перебувало 15 чоловік. Людям, які прибули в Україну, потрібно звертатися на гарячу лінію ОДА – 0 800 500 078, де їм повідомлятимуть про місця обсервації, а також дадуть відповідь на інші питання щодо самоізоляції.
  • На Рівненщині посилили контроль за цінами. Під моніторинг в області підпадають супермаркети 16 мереж, а також магазини облспоживспілки. Контролюватимуться ціни на соціальні продукти, ліки та нафтопродукти.
  • Студенти навчаються дистанційно. 29 травня у школах Рівненщини в онлайн форматі відбулося свято Останнього дзвоника.
  • Запаси медичних масок та засобів захисту в аптеках Рівненщини оновлюються щодня. Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області оприлюднила перелік цілодобових аптек та аптек, які надають послуги онлайн.
  • Під час карантину соціальні працівники дбають про літніх людей. Наразі такі послуги надають 27 територіальних центрів та центрів соціального обслуговування в районах й сільських радах, відділах соцзахисту. Такі установи є й в ОТГ.
  • В області здійснюється постійний моніторинг в режимі онлайн епідситуації. Відпрацьовано алгоритм взаємодії з відомствами ДСНС, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби, прокуратури.
  • Про роботу Цілодобового оперативного штабу при РОДА керівництво області щодня інформує у відеозверненнях і під час онлайн брифінгів, що транслюються на FB-сторінці ОДА. Комунікація з мешканцями Рівненщини налагоджена і через гарячу лінію 0 800 500 078, на яку з початку карантину звернулося понад 5 тисяч людей.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux