Рівненщина COVID-19: важливе станом на 15 квітня
опубліковано 15 квітня 2020 року о 10:01

У Рівненській області, станом на ранок 15 квітня, офіційно зафіксовано 184 випадки коронавірусу, 7 летальних, 8 людей одужало. За минулу добу виявлено 42 хворих на COVID-19.


Розподіл діагностованих випадків COVID-19 такий: м.Рівне - 77; Сарненський район - 43; Рівненський район - 28; Здолбунівський район - 12; Дубенський район - 5; Радивилівський район - 8; Березнівський район - 2; Гощанський район -2; Володимирецький район – 1, Рокитнівський – 4, Костопільський – 2.

Цілодобовий оперативний штаб при Рівненській ОДА продовжує впроваджувати заходи задля недопущення потужного спалаху коронавірусної інфекції в області:

Прийнято рішення про запровадження в області режиму надзвичайної ситуації.

Розпочав діяти більш жорсткий карантин. З 6 квітня заборонено перебувати в громадських місцях без маски, переміщатися групами понад дві особи.

Вірянам Рівненщини пропонують формат безпечного Великодня, який полягає у дотриманні запроваджених Урядом умов карантину.

В області розширили перелік закладів, які можуть працювати на час карантину. Дозволено проводити діяльність суб’єктам, що надають послуги з хімчистки, поштової та кур’єрської діяльності, будівельних робіт, а також робіт із збирання та заготівлі відходів.

Проводиться санітарна обробка проїжджих частин доріг, тротуарів, прибудинкових територій і зупинок. Обробляються і місця, які найчастіше відвідують люди: аптеки та магазини, банки й адмінбудівлі.

З 7 квітня на Рівненщині жоден із 5-ти пунктів пропуску з Білоруссю не працює. Державний кордон України можна буде перетнути лише власним автотранспортом і лише у 19 пунктах пропуску.

Медичний персонал перевірятимуть за допомогою ПЛР-тестів у три черги. З початку пандемії на Рівненщині інфікувались 32 медики: три лікарі, 15 медсестер, 14 молодших медичних сестер. Проведено 123 дослідження методом ПЛР, ще більше півсотні зразків в роботі.

В область надійшло 53 упаковки лікарського препарату «Плаквеніл» іспанського виробництва, який застосовують при важких та вкрай важких формах коронавірусної хвороби.

Лабораторні потужності для проведення досліджень на підтвердження COVID-19 на Рівненщині збільшилися. До ПЛР-тестування підключили лабораторію обласного Центру громадського здоров’я.

В області поступово збільшуються можливості для лікування хворих на COVID-19 і формується додатковий запас на випадок стрімкого поширення хвороби. На минулому тижні Сарненська ЦРЛ отримала два апарати-ШВЛ, ще один - Дубенська міська лікарня. Обладнання придбане за обласні кошти.

У вівторок на Рівненщину надійшов черговий гуманітарний вантаж. Цього разу – це 3870 одиниць засобів захисту для медиків, що необхідні для боротьби з коронавірусом. Серед них – 192 костюми, 2875 масок, 160 бахіл та 651 окуляри. Засоби розподілять між медичними закладами області. Також надійшли 162 упаковки ПЛР-тестів. Їх уже передали в Рівненський обласний лабораторний центр.

До забезпечення медичних закладів підключилися місцеві органи влади. Із бюджетів міст, районів та ОТГ області закуповуються засоби захисту для лікарів та медичного персоналу.

В області створили 65 мобільних бригад для перевірки на коронавірус. Вони виїжджатимуть до пацієнтів та братимуть аналізи для перевірки на COVID-19.

В області збільшено кількість госпітальних баз для лікування COVID-19. Окрім Рівненської міської лікарні та Сарненської ЦРЛ, пацієнтів ще прийматимуть Дубенська міська, Рокитнівська та Костопільська районні лікарні.

Для другої хвилі боротьби з коронавірусом підготували ще 11 госпітальних баз. Їх будуть залучати за необхідності – в залежності від кількості пацієнтів. Так, до «другої хвилі» увійшли: Березнівська, Гощанська, Демидівська, Дубровицька, Зарічненська, Здолбунівська, Корецька, Острозька, Рівненська ЦРЛ, Рівненська міська лікарня №2, спеціалізована медико-санітарна частина №3 у Вараші.

На території лікарень області облаштували тимчасові медпункти прийому хворих на COVID-19. Такі палатки наразі розгорнули на території 5-ти закладів, які першими прийматимуть пацієнтів з COVID-19. Це медустанови в містах Рівне, Сарни, Дубно та Костопіль, а також у смт Рокитне.

Обсервації підлягають всі, хто перетинає державний кордон і прибуває в область. На Рівненщині визначено 16 місць обсервації, загалом на 990 місць. Проживання та довезення до місця безкоштовне, харчуватимуться люди за власний кошт.

У зв’язку зі зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 Міністерство охорони здоров’я розробило рекомендації щодо безпечного поховання померлих від COVID-19 та під час проведення ритуальних обрядів.

На Рівненщині посилили контроль за цінами. Це пов’язано із зростанням роздрібних цін на деякі продукти. Під моніторинг в області підпадають супермаркети 16 мереж, а також магазини облспоживспілки. Контролюватимуться ціни на соціальні продукти, ліки та нафтопродукти.

У Рівненській ОДА сформували перелік потреб лікарень в медичних засобах. Є чіткий алгоритм дій у разі бажання соціально відповідального бізнесу допомогти лікарням в умовах пандемії.

ОТГ та підприємства заключають договори на підвіз людей до роботи. В області видано 51 спеціальний дозвіл на перевезення пасажирів до підприємств під час карантину.

Школярі та студенти навчаються дистанційно. МОН роз’яснив два сценарії розвитку подій щодо подальшого навчання. Також МОН надав роз’яснення про державну кваліфікаційну атестацію випускників профтехів, якщо вона припадає на період карантину.

Запаси медичних масок та засобів захисту в аптеках Рівненщини оновлюються щодня. Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області оприлюднила перелік цілодобових аптек та аптек, які надають послуги онлайн.

Під час карантину соціальні працівники дбають про літніх людей. Наразі такі послуги надають 27 територіальних центрів та центрів соціального обслуговування в районах й сільських радах, відділах соцзахисту. Такі установи є й в ОТГ.

У Рівному, Сарнах і Дубні військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії та співробітники Нацполіції спільно забезпечують правопорядок під час карантину.

В області здійснюється постійний моніторинг в режимі онлайн епідситуації. Відпрацьовано алгоритм взаємодії з відомствами ДСНС, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби, прокуратури.

 Про роботу Цілодобового оперативного штабу при РОДА керівництво області щодня інформує у відеозверненнях і під час онлайн брифінгів, що транслюються на FB-сторінці ОДА. Комунікація з мешканцями Рівненщини налагоджена і через гарячу лінію 0 800 500 078, на яку з початку карантину звернулося понад 3 тис людей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux