Рівненщина COVID-19: важливе станом на 15 червня
опубліковано 15 червня 2020 року о 10:10


За попередню добу виявлено 76 нових інфікованих на COVID-19. Станом на ранок 15 червня на Рівненщині зареєстровано ще 14 нових випадків захворювання на коронавірус.

  • Всього за час пандемії зафіксовано 2462 інфікування COVID-19.
  • Через ускладнення, викликані коронавірусом, маємо 47 летальних випадків. На жаль, вчора померла 73-річна жителька с. Вітковичі Березнівського району. 
  • Подолали COVID-19 уже 1316 людей.
  • На перевірці в Рівненському обласному лабораторному центрі та Центрі громадського здоров’я є 178 зразків.

Розподіл діагностованих випадків COVID-19 такий: м. Рівне - 814; Сарненський район - 209; Рівненський район - 498; Здолбунівський район - 165; Дубенський район – 78; Радивилівський район - 45; Березнівський район - 110; Гощанський район - 51; Володимирецький район – 50; м. Вараш - 72; Рокитнівський – 185; Костопільський – 78; Млинівський – 7; Острозький - 52; Дубровицький - 26; Корецький – 16; Демидівський - 1, Зарічненський - 5.

Цілодобовий оперативний штаб при Рівненській ОДА продовжує впроваджувати заходи задля недопущення потужного спалаху коронавірусної інфекції в області:

Медицина

  • На обласну Програму щодо боротьби із COVІD-19 виділено 25 млн грн. З цієї суми близько 10 млн грн спрямували на засоби захисту медперсоналу та закупівлю сучасних апаратів ШВЛ. Зокрема, закуплено 3000 захисних костюмів, 1000 з яких передали медикам обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Також придбано 14 ШВЛ-апаратів для опорних медзакладів Рівненщини, ще покупка 5-ти розглядається.
  • Під час сесії 5 червня внесено зміни до обласної Програми-Covid-19. Зокрема, передбачено забезпечення засобами індивідуального захисту працівників закладів соціальної сфери. В межах Програми передбачили кошти на діагностику, у тому числі ІФА-тестування, закупівлю обладнання, тест-систем та реагентів. Також у рамках заходів Програми відтепер є можливість відшкодування перевезень медиків, доставки медичних вантажів та довозу людей до місць обсервації.
  • 2 червня голова Рівненської ОДА Віталій Коваль представив публічний звіт про роботу Штабу з протидії COVID-19, а 5 червня прозвітував про обласну Програму із запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області Covid-19.
  • 9 червня заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак під час робочої поїздки в область позитивно оцінила те, що Рівненщина знаходиться у п’ятірці областей, які найактивніше тестують людей із підозрою на COVID-19. У регіоні виявляють пацієнтів на ранній стадії захворюваності, тому відсутні проблеми із забезпеченням ліжок для госпіталізації. У результаті – мережа закладів охорони здоров’я Рівненщини змогла втримати ситуацію із COVID-19.
  • Засоби захисту, закуплені за кошти обласної програми, розподіляються як між закладами першої хвилі, так й іншими медустановами. Отримали захисні засоби і центри ПМСД. Загалом лікарні Рівненщині забезпечені засобами захисту орієнтовно на місяць.
  • З 5 травня в Україні дозволено проводити планові операції та госпіталізації, які були заборонені на час карантину. Щоб унеможливити випадки зараження медиків під час планових операцій, усім пацієнтам обов’язково робитимуть ПЛР-тестування на COVID-19. Операції робитимуть лише в «чистих» лікарнях, тобто де немає пацієнтів із коронавірусною інфекцією. ПЛР-тести при планових операціях будуть проводитися за рахунок коштів, передбачених державою на таку діагностику, і в тих закладах охорони здоров’я, які проводять такі дослідження. В області це – обласний лабораторний центр та Центр громадського здоров’я. ПЛР-діагностику двічі проводять лише пацієнтам, які хворіли на COVID-19.
  • Рівненщина входить в трійку лідерів за обсягами ПЛР-досліджень. Зокрема, збільшено обсяги досліджень для медиків, зросла кількість обстежених контактних осіб. Також перед проведенням планових операцій вимагається ПЛР-обстеження.
  • Наразі для збільшення лабораторних потужностей задіяно спеціалістів чотирьох установ області: лабораторного центру ЦГЗ, діагностичного та перинатального центрів. Вони забезпечують потреби лікувальних закладів у тестуванні пацієнтів.
  • Медичний персонал перевіряють за допомогою ПЛР-тестів у три черги. У більшості медиків із COVID-19 – безсимптомний перебіг хвороби. Більшість з них інфікувалися через недіагностований Covid у пацієнтів.
  • 17,5% від усієї кількості інфікованих на COVID-19 на Рівненщині – медики. Це нижче середнього по Україні, де захворювання медичних працівників складає 19,2 %.
  • До забезпечення медичних закладів підключаються місцеві органи влади. Із бюджетів міст, районів та ОТГ області закуповуються засоби захисту для лікарів та медичного персоналу.
  • У заклади охорони здоров'я Рівненщини продовжують надходити засоби індивідуального захисту. Зокрема, 5 червня гуманітарна допомога надійшла від Центру громадського здоров’я та державного підприємства «Укрвакцина».
  • Госпітальними базами для лікування COVID-19 визначено 5 лікарень – Рівненська та Дубенська міські лікарні, Сарненська, Рокитнівська та Костопільська ЦРЛ. Для другої хвилі боротьби з коронавірусом підготували ще 11 госпітальних баз. Їх будуть залучати за необхідності – в залежності від кількості пацієнтів. Так, до «другої хвилі» увійшли: Березнівська, Гощанська, Демидівська, Дубровицька, Зарічненська, Здолбунівська, Корецька, Острозька, Рівненська ЦРЛ, Рівненська міська лікарня №2, спеціалізована медико-санітарна частина №3 у Вараші.
  • На території лікарень області облаштували тимчасові медпунктиприйому хворих на COVID-19. Такі палатки наразі розгорнули на території 5-ти закладів, які першими прийматимуть пацієнтів з COVID-19. Це медустанови в містах Рівне, Сарни, Дубно та Костопіль, а також у смт Рокитне.
  • У зв’язку зі зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 Міністерство охорони здоров’ярозробило рекомендації щодо безпечного поховання померлих від COVID-19 та під час проведення ритуальних обрядів.
  • У Рівненській ОДА сформували перелік потреб лікарень в медичних засобах. Є чіткий алгоритм дій у разі бажання соціально відповідального бізнесудопомогти лікарням в умовах пандемії.
  • 80 відсотків уражених пацієнтів на коронавірус переносять хворобу безсимптомно. Це пояснює значне поширення вірусу, бо людина без симптомів може заражати оточуючих. Саме тому понад 50-60 відсотків випадків захворювання легкого або середнього ступеня.

Заповненість ліжок в 5-ти лікарнях 1-ї хвилі для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19 станом на 15 червня:

Назва ЗОЗ 1-ї хвилі

Всього ліжок інфекційних/

перепрофільо-

ваних/

реанімаційних

Зайняті ліжка хворими на COVID-19

Заповненість ліжок

%

КНП "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради

61/158/22

100

41,49

КНП "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської районної ради

30/192/6

28

12,28

КНП "Дубенська міська лікарня" Дубенської міської ради

25/75/6

14

13,21

КНП "Костопільська центральна районна лікарня" Костопільської районної ради

14/52/6

38

52,78

КНП "Рокитнівська центральна районна лікарня" Рокитнівської районної ради

15/105/6

11

8,73

Всього:

145/582/46

191

24,12


Профілактика та безпека

  • Через спалах у Здолбунівському будинку-інтернаті з 23 травня діє контрольно-пропускний пункт на в'їзді/виїзді на територію закладу.
  • На Рівненщині негативна динаміка щодо розповсюдження COVID-19. Щодоби фіксується від 27 до 69 нових випадків. Аналіз епідситуації свідчить, що приріст хворих в області відбувається за рахунок високих показників захворюваності в окремих районах: Рівне, Рівненському, Сарненському, Рокитнівському, Костопільському районах.
  • Місто Вараш перебуває в зоні особливого контролю ОДА, адже там знаходиться АЕС – державний стратегічний об’єкт. Після перших випадків захворювання на COVID-19 серед працівників атомки було підписано розпорядження про активізацію заходів, зокрема, обстеження ПЛР-тестуванням працівників і контактних осіб. 15 травня 2020 року було проведено засідання обласної комісії по ТЕБ і НС, вжиті відповідні заходи та надано рекомендації місцевим органам влади.
  • Рішення про локальне відновлення пасажирських перевезень на Рівненщині прийняли на засіданнях обласних комісій ТЕБ і НС. Дозвіл отримають перевізники у 9-ти районах, у семи з них пасажирські перевезення уже відновлено, адже показник захворюваності на COVID-19 за тиждень там нижчий ніж 12 випадків на 100 тисяч населення. Це Демидівський, Дубенський, Дубровицький, Зарічненський, Радивилівський, Корецький, Млинівський, Гощанський і Здолбунівський райони. Дозволили міжрайонні перевезення між сусідніми районами із цього переліку.
  • Поступово відновлюється робота малого та середнього бізнесу через послаблення карантинних обмежень, зокрема, у сфері торгівлі, громадського харчування, побуту та у найближчій перспективі – транспортно-пасажирських перевезень. Цьому сприятиме активна державна фінансова підтримка в рамках програм «Доступні кредити 5-7-9» та «Нові гроші», а також мораторій на проведення планових податкових перевірок.
  • З 11 травня відновилася робота частини закладів та певних видів діяльності. Зокрема, робота літніх майданчиків, перукарень, громадського харчування та відвідування парків. За умови дотримання протиепідемічних заходів.
  • В області за спрощеною системою видано понад 90 спеціальних дозволів для здійснення регулярних перевезеньпід час карантину. У тому числі запроваджено 13 спеціальних рейсів для довезення медичних працівників до місця роботи.
  • З метою перевірки стану дотримання карантину на Рівненщині створено 22 мобільні групи. До їх складу входять працівники поліції, представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби. Щоденно вони здійснюють до 35 виїздів.
  • Роботодавці області, які через коронавірус зупинили свою діяльність, отримають компенсацію від держави. Гроші представники малого та середнього бізнесу зможуть скерувати на виплати зарплат своїм працівникам.
  • З 10 березня проводиться санітарна обробка проїжджих частин доріг, тротуарів, прибудинкових територій і зупинок. Обробляються і місця, які найчастіше відвідують люди: аптеки та магазини, банки й адмінбудівлі.
  • З-за кордону продовжують повертатися жителі області. Людям пропонують два варіанти – обсервацію та самоізоляцію із використанням мобільного додатку «Дій вдома».
  • На Рівненщині є 21 об’єкт обсервації на 1361 місце. Це гуртожитки, готелі, санаторії. Людина не сплачує за проживання, разом з тим харчується за свої гроші. Кошти для закладів перераховуються з місцевих бюджетів. З початку карантину на обсервації перебувало 15 чоловік. Людям, які прибули в Україну, потрібно звертатися на гарячу лінію ОДА – 0 800 500 078, де їм повідомлятимуть про місця обсервації, а також дадуть відповідь на інші питання щодо самоізоляції.
  • На Рівненщині посилили контроль за цінами. Під моніторинг в області підпадають супермаркети 16 мереж, а також магазини облспоживспілки. Контролюватимуться ціни на соціальні продукти, ліки та нафтопродукти.
  • Студенти навчаються дистанційно. 29 травня у школах Рівненщини в онлайн форматі відбулося свято Останнього дзвоника.
  • Для учасників ЗНО-2020 працюють телефони підтримки. Пункти, де відбуватиметься зовнішнє незалежне тестування, будуть забезпечені медичними масками, безконтактними термометрами, дезінфікуючими засобами та захистом для медпрацівників. Благодійна допомога від Групи Нафтогаз – 116 610 медичних масок – розподілена між 101 пунктом зовнішнього незалежного оцінювання. У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації 12 червня Уряд прийняв рішення про скасування пробного ЗНО у закладах освіти 15 і 17 червня. Учасники пробного ЗНО проходитимуть пробне тестування у ці ж дні, 15 і 17 червня, вдома, дистанційно, а не у пунктах тестування. Дати проведення основної сесії ЗНО наразі залишаються без змін.
  • Запаси медичних масок та засобів захисту в аптеках Рівненщини оновлюються щодня. Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області оприлюднила перелік цілодобових аптек та аптек, які надають послуги онлайн.
  • Під час карантину соціальні працівники дбають про літніх людей. Наразі такі послуги надають 27 територіальних центрів та центрів соціального обслуговування в районах й сільських радах, відділах соцзахисту. Такі установи є й в ОТГ.
  • В області здійснюється постійний моніторинг в режимі онлайн епідситуації. Відпрацьовано алгоритм взаємодії з відомствами ДСНС, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби, прокуратури.
  • Про роботу Цілодобового оперативного штабу при РОДА керівництво області щодня інформує у відеозверненнях і під час онлайн брифінгів, що транслюються на FB-сторінці ОДА. Комунікація з мешканцями Рівненщини налагоджена і через гарячу лінію 0 800 500 078, на яку з початку карантину звернулося близько 5 тисяч людей.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux