Рік пандемії: як Рівненщина уникла найгіршого сценарію COVID-19
опубліковано 17 березня 2021 року о 10:53

Про зміни в системі охорони здоров’я Рівненщини, які відбулися в умовах пандемії, розповіли заступник голови ОДА Ігор Тимошенко та начальник управління охорони здоров’я ОДА Олег Вівсянник під час прямого ефіру на телеканалі «Рівне 1».

Як наголосив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, через нову інфекційну хворобу COVID-19, у 2020 році перед медичною галуззю області, як і загалом в Україні та світі, постала низка викликів. 

«Головне – нам вдалося уникнути найгірших сценаріїв розвитку подій та не допустити колапсу медичної системи, коли немає місць в лікарнях та не надається необхідна допомога пацієнтам», - зазначив Ігор Тимошенко.

Крок за кроком в області навчилися боротися із цією хворобою, освоїли методи лікування, боротьби у вогнищах епідемії, локалізації спалахів захворювання. 

«Тепер ми чітко знаємо, як повинні реагувати при різних рівнях захворюваності, - зазначив Олег Вівсянник. - Довелося невідкладно вирішували величезну кількість нагальних питань. Ми визначили новий сучасний маршрут, який дозволяє вчасно доставити пацієнта до медичного закладу. Розділили лікарні на ті, що надають допомогу хворим на COVID-19 та так звані «чисті» лікувально-профілактичні заклади. Також визначили рівень завантаженості лікувальних закладів». 

Поступово нарощувалися технічні та організаційні можливості лікарень, які приймають хворих з коронавірусом. 

«Рік тому, на початку пандемії, в області було визначено 2 медичних заклади, які мали надавати допомогу хворим на коронавірус. Зараз для таких цілей перепрофільовано 15 лікарень, а це – 1684 ліжка, до 80% з яких, підведено кисень. У разі завантаженості ліжкового фонду, більше ніж на 50%, буде залучено ще 5 резервних лікувальних закладів», - запевнив головний медик області.

Найбільшим досягненням в боротьбі з пандемією начальник управління охорони здоров’я ОДА вважає те, що вдалося уникнути нестачі засобів для надання медичної допомоги пацієнтам – ресурсних та кадрових. 

«Нам вдалося зберегти і раціонально використати наявний ресурс медичних кадрів, лікувально-профілактичних закладів, лікарських засобів та досягти забезпечення пацієнтів киснем на достатньому рівні. А також уникнути кризового перебігу ситуації, який спостерігався в окремих країнах Західної Європи», - підкреслив Олег Вівсянник. 

Також він констатував, що на Рівненщині, у порівнянні з іншими регіонами держави, спостерігається найнижчий рівень летальності серед пацієнтів, хворих на COVID-19.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux