Рівненська, Житомирська та Київська області працюватимуть над спільним проектом із популяризації бджільництва, як елементу нематеріальної культурної спадщини України.
Сьогодні на Рівненщині проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» презентувала під час пресконференції куратор проєкту, директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.
Серед присутніх - перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, заступник Сергій Гемберг, міжнародний фасілітатор ЮНЕСКО з охорони та збереження Нематеріальної культурної спадщини Ілля Фетисов, начальниця обласного управління культури і туризму Любов Романюк, директорка «Сарненського етнографічного музею» Вікторія Дашко та заступниця директора «Рівненського обласного центру народної творчості» Ірина Рачковська.
Так, основна мета проєкту - синтезувати інформацію, пов’язану із цим промислом та візуалізувати у 3D форматі. Такий проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.
«Такий проєкт підкреслює один із стародавніх традицій українського народу. Тож цей важливий спадок ми зобов’язані дослідити, зберегти та популяризувати. Найбільші осередки бджільництва є на Рівненщині, Житомирщині та частково на Київщині. Тому головна задача проєкту - проявити бортництво в сучасний спосіб», - розповідає Влада Литовченко.
Створення віртуального музею втілять у реальність за допомогою сайту з різними філіями, формами та рубриками. Він буде містити різну інформацію щодо стародавньої української традиції.
Варто зазначити, що в рамках проєкту передбачається також співпраця із державною архівною службою України. Так, через галузеві архіви будуть досліджуватися матеріали щодо бортництва: як воно розвивалося у різні роки, на яких територіях, яким є бортницький мед та як його раніше збирали.
«Переконаний, що Рівненщина долучилася до дійсно потужного українського проєкту. А по завершенню, ми презентуємо вже повністю інноваційний продукт. Бортництво - це традиція, якій більше тисячі років. Тому створення віртуального простору допоможе популяризувати та зберегти цю традицію», - розповідає Сергій Гемберг.