Проєкт «Бортництво Полісся» об'єднає три регіони України
опубліковано 25 серпня 2020 року о 16:42

Рівненська, Житомирська та Київська області працюватимуть над спільним проектом із популяризації бджільництва, як елементу нематеріальної культурної спадщини України.


Сьогодні на Рівненщині проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» презентувала під час пресконференції куратор проєкту, директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.


Серед присутніх - перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, заступник Сергій Гемберг, міжнародний фасілітатор ЮНЕСКО з охорони та збереження Нематеріальної культурної спадщини Ілля Фетисов, начальниця обласного управління культури і туризму Любов Романюк, директорка «Сарненського етнографічного музею» Вікторія Дашко та заступниця директора «Рівненського обласного центру народної творчості» Ірина Рачковська.


Так, основна мета проєкту - синтезувати інформацію, пов’язану із цим промислом та візуалізувати у 3D форматі. Такий проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.


«Такий  проєкт підкреслює один із стародавніх традицій українського народу. Тож цей важливий спадок ми зобов’язані дослідити, зберегти та популяризувати. Найбільші осередки бджільництва є на Рівненщині, Житомирщині та частково на Київщині. Тому головна задача проєкту - проявити бортництво в сучасний спосіб», - розповідає Влада Литовченко.


Створення віртуального музею втілять у реальність за допомогою сайту з різними філіями, формами та рубриками. Він буде містити різну інформацію щодо стародавньої української традиції.


Варто зазначити, що в рамках проєкту передбачається також співпраця із державною архівною службою України. Так, через галузеві архіви будуть досліджуватися матеріали щодо бортництва: як воно розвивалося у різні роки, на яких територіях, яким є бортницький мед та як його раніше збирали.


«Переконаний, що Рівненщина долучилася до дійсно потужного українського проєкту. А по завершенню, ми презентуємо вже повністю інноваційний продукт. Бортництво - це традиція, якій більше тисячі років. Тому створення віртуального простору допоможе популяризувати та зберегти цю традицію», - розповідає Сергій Гемберг.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux