Повернення штрафів за торгівлю без РРО. На Рівненщині розповіли, до чого підготуватися підприємцям з 1 жовтня
опубліковано 12 вересня 2023 року о 15:20

Про зміни у використанні реєстраторів розрахункових операцій (РРО) йшлося під час брифінгу в Рівненській ОДА. 

Спікери заходу: начальник відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Рівненській області Андрій Філіпчук та завідувачка сектору організації роботи центрів обслуговування платників Галина Крат.

Модератор – директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

«30 червня Верховна Рада прийняла закон, яким внесла зміни до Податкового кодексу та інших законів України. Відтак повернулася відповідальність за порушення касової дисципліни для деяких груп підприємців. Для тих, хто займається реалізацією підакцизних товарів чи обміном валют, а також у сфері грального бізнесу відповідальність як була, так і залишається», - повідомив Андрій Філіпчук.

Так, з 1 жовтня повертається відповідальність для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування ІІ-ІV груп, або ті, хто перебуває на загальній системі. Вони всі повинні зареєструвати РРО чи ПРРО (програмний реєстратор розрахункових операцій).

Використання РРО/ПРРО наразі є обов’язковим для : 

●    ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу; 

●    ФОП на загальній системі оподаткування. 

Виняток, тобто можуть не використовувати РРО: 

o    ФОП І групи; 

o    ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking; 

o    ФОП ІІ-ІV груп, які обрали спрощену систему оподаткування та здійснюють торгівлю у селах за таких умов: 

- річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1 млн грн; 

- торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами; 

- суб’єкт господарювання не здійснює дистанційну торгівлю товарами; 

- органом місцевого самоврядування не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО. 

Проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій слід застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Отже, більшість суб’єктів малого та середнього бізнесу зобов’язані використовувати РРО. І за порушення вони наражатимуть себе на штрафні санкції. А саме - 100% за перше порушення та 150% за кожне наступне для суб’єктів господарювання, які:

-    реалізують підакцизний товар; 

-    здійснюють реалізацію на спрощеній системі оподаткування складної побутової техніки (та, що потребує гарантійного обслуговування), ювелірних виробів, лікарських засобів;

-    платники ПДВ.

Для решти з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення воєнного стану, діють знижені розміри штрафів: 25% за перше порушення й 50% за кожне наступне. 

«До 1 жовтня є шанс проведення тестового режиму. Це дає можливість виявити складності при використанні. У цей період часу штрафні санкції не будуть застосовуватися», - наголосив Андрій Філіпчук.

А також він додав, що поступово зростає кількість реєстрацій. На кінець місяця їх може бути занадто багато, що може спричинити перенавантаження мережі.

Тим часом, який саме касовий апарат використовувати, вибирає сам платник з огляду на свої потреби та можливості.

«Тенденція вказує на те, що більшість платників обирають програмні РРО. Для порівняння: протягом серпня зареєстровано 630 програмних та 147 класичних РРО. На початку року їх кількість була приблизно однакова. Для розуміння: програмний РРО – це програма, яка встановлюється на будь-який пристрій. Такий РРО володіє широким спектром функціоналу. Є базовий, він містить усі функції класичного касового апарату. Проте для ПРРО окремо потрібен принтер, на якому друкуватимуться чеки», - зазначила Галина Крат.

На даний час багато розробників ПРРО пропонують різні варіанти програм. Вони пишуться під різні сфери господарської діяльності, а саме: торгівлю, готельний бізнес та інші. Відрізняються вони також ціною.

Галина Крат повідомила, що Державна податкова служба України розробила свій програмний продукт – ПРРО ДПС. Він безкоштовний. 

Також у разі виникнення питань підприємці можуть звертатися до Центру обслуговування платників або за телефоном «гарячої лінії» (0362) 692-628.

Підприємці, які мають намір працювати з безкоштовним ПЗ ПРРО ДПС, можуть завітати на практикуми із встановлення таких ПРРО. Вони проходять щосереди о 10-00 в приміщенні ГУ ДПС в Рівненській області за адресою: м. Рівне, вул. Відінська, 12.

У ході практикуму працівники ГУ ДПС допоможуть зареєструвати господарську одиницю, програмний РРО (касу),  касира. Для цього необхідно мати з собою електронний цифровий підпис або електронні печатки у кількості, що відповідає числу касирів, які будуть працювати на ПРРО та пристрій, на який буде встановлюватись ПРРО ДПС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux