Громади Рівненщини опрацьовують виклики в бюджетуванні
опубліковано 13 вересня 2023 року о 15:01

Пошук додаткових джерел фінансування у тергромадах, економічна спроможність, заходи з оптимізації мережі та оподаткування. 

Такі питання обговорили з очільниками громад на засіданні Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України. 

Участь у діалозі взяли начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль, в.о. начальника ГУ Державної податкової служби в області Андрій Троцко та керівники профільних департаментів РівнеОДА.

«Така взаємодія всіх рівнів важлива. Ідеї, рішення мають народжуватися знизу і далі доходити до тих, від кого залежить зміна законодавства і прийняття відповідних державних нормативно-правових актів. На місцях краще знають, що потрібно людям. Сьогодні кожен голова громади виконує своє завдання. Але кінцевий результат має бути спільний – добробут наших мешканців і перемога України», - сказав очільник області.

Нагадаємо, що нещодавно головою обласного відділення АМУ одноголосно було обрано очільника Радивилова Миколу Карапетяна. 

В свою чергу новий очільник асоціації розповів, що є запит до Мінфіну щодо погашення дефіциту освітньої субвенції на Рівненщині. А от щодо змін, які стосуються військового ПДФО та ПДФО до місцевих бюджетів, то регіональне відділення пропонує декілька моделей. Також він додав, що ведеться робота над бюджетним законодавством в усіх напрямках. Враховуються обсяги ресурсу області, соціально-економічний аналіз, фінансову допомогу армії, ризики та виклики змін до бюджетування.

Окремо на засіданні також обговорили питання стратегічного планування та формування місцевих бюджетів на наступний рік.

«Ми повинні навчитися шукати додаткові джерела фінансування, зокрема, працювати з грантовими коштами. Саме для цього оновлюємо свої стратегії розвитку. Грантові програми завжди підв’язані під стратегічні цілі громади. В області, в свою чергу, також вносимо зміни, адже бачимо нові воєнні виклики. Додаємо розділи, які стосуються обороноздатності, підтримки бізнесу, ВПО, енергоефективності та підсилення медичної та соціальної галузей», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Директорка департаменту фінансів області Лідія Біляк розповіла присутнім про формування бюджетів на 2024 рік. Свою увагу звернула на державні цільові субвенції, податки, дотації та реверсні надходження. Наголосила, що ці стратегічні фінансові документи мають бути сформовані до 25 грудня поточного року. Окрім того, очільниця департаменту також розповіла і про збільшення з 1 січня прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux