Острозький замок отримає майже пів мільйона гривень від Українського культурного фонду
опубліковано 17 липня 2020 року о 08:35

Цьогоріч Державний історико-культурний заповідник міста Острога реалізовуватиме проєкт «Інклюзивний музей в Острозькому замку» за підтримки Українського культурного фонду.


У межах проєкту експозиція музею буде доповнена низкою тактильних копій експонатів. Також заплановано створення путівника музеєм для незрячих і слабозорих та путівника з адаптованим текстом українською для людей з порушеннями слуху.


Окрім того, аудіогід заповідника доповнять англійською, польською мовами та тифлокоментар українською.


Основне завдання проєкту – зробити доступною багату історико-культурну та мистецьку колекцію Острозького заповідника для людей з інвалідністю.


«Наша мета – забезпечення музею інструментами: аудіогіди, путівники, тактильні моделі та вказівники – для включення до аудиторії музею людей із порушенням зору та слуху, а також тих, хто спілкується англійською та польською мовами», – зазначає керівник проєкту, заступник директора музею з наукової роботи Андрій Брижук.


У жовтні цього року музейники планують представити результати. Йдеться про створення 3-х аудіогідів, розміщених на платформі izi.travel, а також чотирьох тактильних копій експонатів, дві з яких буде створено спеціально для проєкту та ще дві адаптовано з існуючих 3D-макетів, отриманих за результатами проєкту «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких», який реалізували у 2019 році за підтримки Українського культурного фонду.


Також буде створено 3 комплекти путівників і 20 тактильних орієнтирів, етикетажу та QR-кодів до аудіогіду.


Нагадаємо, впродовж останніх півтора року Острозький заповідник активно працює над залученням грантового фінансування. Зокрема, у 2019 році реалізовано проєкт «Інтерактивний музей стародруків» від «Малі міста — великі враження» (програма Міністерства культури). Створено інтерактивну експозицію Музею книги та друкарства м. Острога з новими просторовими рішеннями та методами показу колекції. Архітектурну особливість вежі 16 століття було підкреслено шляхом показу масштабної проєкції. Також у 2019 р. установа виступила партнером у проєкті «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких» за підтримки УКФ, в рамках якого було оцифровано та розміщено у відкритому доступі 20 експонатів. Це були перші кроки діджиталізації колекцій музею. Цьогоріч у заповіднику продовжили процес діджиталізації та після тестування в Острозькому замку запущено аудіогід.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux