Нові COVID-сертифікати, протипокази до вакцинації та звірка показників лічильників газу – головне на брифінгу в Рівненській ОДА 15 листопада
опубліковано 15 листопада 2021 року о 16:40

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко та директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров‘я населення ОДА Олег Вівсянник відповіли на актуальні питання життєдіяльності Рівненщини та протидії COVID-19.

Модерував брифінг директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

  • Ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Рівненській області продовжує відповідати критеріям «червоної» зони. Наразі чотири ключові показники перебувають на рівні, що змушує застосовувати заходи обмежувального характеру. Зокрема, йдеться про кількість випадків захворювання на сто тисяч населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування, кількість госпіталізованих пацієнтів та завантаженість ліжок у лікарнях, що надають допомогу хворим з COVID-19. За останні 5 днів кількість одужань від коронавірусної інфекції перевищує або знаходиться на рівні нових випадків інфікування. Є певні позитивні сигнали також щодо завантаженості ліжок у ЗОЗ. Темпи щеплення проти COVID-19 є вищими ніж місяць тому. Закликаємо усіх громадян скористатися можливістю вакцинації від коронавірусної інфекції.
  • Єдиним абсолютним і постійним протипоказанням до щеплення від COVID-19 конкретною вакциною є анафілактичний шок або важка алергічна реакція на першу дозу цієї вакцини. У такому разі МОЗ радить пацієнту щепитися іншою вакциною. Протипоказання до вакцинації може встановити сімейний або лікуючий лікар. За потреби, лікар може направити пацієнта до профільного фахівця і після його висновку остаточно вирішити, чи слід відкласти вакцинацію. Однак форму довідки про протипоказання до вакцинації у МОЗ ще не затвердили. Тобто офіційного документа, що вакцинація не відбулася з вагомих причин, лікарі видати поки що не можуть.
  • На сьогодні у 401 школі навчаються в очній формі. У 152 закладах освіти навчання проходить дистанційно. 1 школа – на канікулах. 1443 працівники закладів освіти відсторонені від роботи. Кількість вакцинованих від COVID-19 вчителів збільшується. Працівники закладів освіти не відсторонюються від роботи, якщо отримали хоча б одну дозу вакцини. У «червоній» зоні епіднебезпеки мають право працювати заклади освіти, у яких двома дозами вакцини щеплено 100% працівників. Рішення про відновлення очного навчання приймає власник закладу, зважаючи на ситуацію закладі.
  • МОЗ України анонсовано про вихід документів – сертифікату про одужання та дитячого COVID-сертифікату.
  • Сертифікат про одужання – це документ в електронній формі, який буде підтверджувати одужання людини від COVID-19. Наразі він проходить тестування в електронній системі охорони здоров’я. Документ можна видати на основі запису лікаря, який встановив діагноз COVID-19, підтверджений ПЛР-діагностикою. Термін дії нового документу буде становити 105 діб від початку встановлення діагнозу (90 діб плюс 15 днів лікування у лікувально-профілактичному закладі).
  • Дитячий COVID-сертифікат можна згенерувати у застосунку «ДІЯ», якщо дитина отримала хоча б одну дозу вакцини проти COVID-19. Діти можуть проходити вакцинацію починаючи з 12 років.
  • На Рівненщині хворі на коронавірус можуть отримати кисневий концентратор у тимчасове користування. Для того, щоб отримати концентратор потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Видаватимуть прилад тим пацієнтам, які потребують кисневої терапії, але їхній стан здоров’я дозволяє лікуватися вдома. За кошти державної субвенції в області придбали 470 кисневих концентраторів. 300 приладів вже розподілено між закладами охорони здоров’я області. Ще 170 розподіляються в межах поступлення заяв до департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я ОДА.
  • У рамках президентської програми «Велике будівництво» у с.Велика Омеляна триває відновлення дороги. Підключення освітлення на пішохідному переході планується після завершення усіх ремонтних робіт.
  • На Рівненщині, як і по всій Україні, проходить масова звірка показників лічильників газу. Оскільки зміни цін на природний газ у попередніх періодах призвели до численних викривлень показників, переданих споживачами – їх завищенням у час дії низьких цін та заниженням під час опалювального сезону. Контролери АТ «Рівнегаз» щоденно отримують завдання щодо фотофіксації показів за допомогою мобільного додатку «104.UA.Контролери». У першу чергу перевіряють тих абонентів, які звернулися із заявами щодо уточнення нарахувань у клієнтський простір, далі – тих, де не знімались показники більше 6 місяців. 80 контролерів щомісяця відвідують помешкання близько 30 тис. споживачів. Загалом АТ «Рівнегаз» обслуговує близько 266 тис. споживачів. На цей час проведено інвентаризацію половини із загальної кількості клієнтів (127 тис. споживачів).
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux