На Рівненщині з початку повномасштабного вторгнення рф жодна ТК не припинила мовлення
опубліковано 02 серпня 2023 року о 15:45

Про нове медійне законодавство та зміни для мас-медіа йшлося під час брифінгу в Рівненській ОДА.


Спікерка: представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області Лілія Гринюк.


Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.


Регіональне телерадіомовлення на Рівненщині представлене суспільним мовником - Філія АТ «НСТУ» «Рівненська регіональна дирекція» (Суспільне Рівне), а також ТРК «Сфера-ТВ», ТРК «Рівне-1», телеканалом «ITV media group», які мовлять із використанням цифрових технологій у мультиплексі МХ-5.


Також здійснюють мовлення радіокомпанія «Радіо «Трек», ТРК «Полісся», ГО «Медіа-Центр «Третя столиця» (позивні Радіо Респект).

Через проводові мережі, які знаходяться в обласному центрі, транслюються лише передачі суспільного мовника - Першої програми Українського радіо.


На території області працюють місцеві провайдери аудіовізуальних сервісів, котрі надають послуги кабельного телебачення: ЗАТ ТРК «Енергія» - у м. Вараш, ПП ТРК «Артем» - у м. Костопіль. ТОВ «Телсет-Рівне» поінформував Національну раду про тимчасове припинення надання послуг у м.Сарни.


Окрім місцевих провайдерів, у сфері надання послуг кабельного телебачення на території Рівненщини працюють: у м.Рівне - ТОВ «Воля-кабель» (м. Київ), ТОВ «КС-Плюс» (м.Київ); у м.Березне - ТОВ «Моноліт» (с.Криничне Одеської області), у м.Дубно - ТОВ «Вільне слово з України» (м.Львів).


Жодна з компаній з початком повномасштабного вторгнення рф не припинила мовлення.


Лілія Гринюк зупинилася на статтях ЗУ «Про медіа» та його значимості для українського суспільства.


«Прийняття нового закону «Про медіа» стало початком медіареформи в Україні. Нове законодавство у сфері медіа - це відповідь на виклики часу. У законі враховано появу нових технологій, сучасних можливостей одержання та передачі інформації, звичок та потреб нинішньої аудиторії. Закон надає інструментарій боротьби з викликами гібридної війни та ворожою пропагандою», - зазначила спікерка.


Впровадження цього закону не відбуватиметься відразу. З огляду на складність процесу імплементації нормативно-правових актів частина положень закону набуде чинності пізніше. Окремі з норм - упродовж 2024-2031 рр.


Згідно із законом, органом державного регулювання діяльності медіа, а також органом нагляду у цій сфері є Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.



«Друковані медіа під час воєнного стану зобов’язані зареєструватися в порядку ст.63 Закону. Реєстрацію необхідно пройти впродовж року. Реєстрація онлайн-медіа є добровільною. Інформаційні агентства упродовж року мають перереєструватися як суб’єкти у сфері медіа. Також запрацює Електронний кабінет суб’єкта. Окрім того, згідно із законом забороняється поширювати інформацію, що висвітлює збройну агресію проти України як внутрішній конфлікт, громадянський конфлікт чи громадянську війну», - розповіла Лілія Гринюк.


Також новий закон запроваджує на українському медійному ринку новий тип відносин між медіа та державними органами – співрегулювання. Його метою є забезпечення участі суб’єктів у сфері медіа в розробленні й визначенні вимог до змісту інформації та недопущення цензури і зловживання свободою слова.


Також представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області наголосила, що окремим аспектом є заборона російських музичних фонограм, відеограм, музичних кліпів, які містять зафіксоване виконання музичного твору з текстом, здійснене виконавцем, який є або був у будь-який період після 1991 року.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux