У селі Оженин, що на Острожчині, запрацював новий цех швидкої заморозки ягід. Мінізавод з’явився на території колись занедбаного плодоконсервного заводу.
Підприємство збудоване у межах українсько-швейцарського проєкту Organic Trade for Development (OT4D).
«За рік завод зможе переробляти 140 тонн продукції, вирощеної з дотриманням високих екологічних стандартів. Для громади – це додаткові податки, а також 20 нових робочих місць. Створення такого високотехнологічного підприємства – приклад успішної взаємодії громади, бізнесу та міжнародних партнерів, що демонструє можливості сталого розвитку нашого регіону», – зазначив начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль.
У планах – розширення виробництва до обсягів понад 1000 тонн ягід на рік. Для цього закладено 300 гектарів ягідників – полуниці, малини, смородини.
На відкриття заводу завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн, який відзначив: «Швейцарія понад 20 років підтримує розвиток органічного виробництва в Україні. Нам важливо розуміти потреби кожного регіону, щоб ефективно допомагати».
Мінізавод є першим швейцарським проєктом державного-приватного партнерства в агросекторі України. Його запуск – це не лише про виробництво, а й про створення робочих місць, розвиток громад, підвищення доданої вартості на місці та підготовку нових кадрів.