У Рівному відбувся міжрегіональний форум для підтримки бізнесу, організований ПРООН, GIZ та партнерами
опубліковано 25 жовтня 2022 року о 12:46

Близько ста представників від місцевого та переміщеного бізнесу, влади, податкових та митних органів, бізнес-об’єднань, наукового та експертного середовища з Рівненської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей зустрілися обговорити шляхи покращення співпраці між владою та бізнесом щодо експортної діяльності в умовах війни, а також оптимальні шляхи підвищення експортного потенціалу тилових областей у цей час. Зустріч стала можливою завдяки фінансовій підтримці уряду Німеччини.

Рівне, 25 жовтня 2022 р. – у Рівному відбувся міжрегіональний форум «Підтримка бізнесу та просування експорту задля сталого економічного розвитку». Форум складався з чотирьох сесійних панелей, а саме:

· Під час першої панельної сесії Форуму присутні обговорили роль держави в сприянні експортерам у просуванні їх продукції за кордоном.

· У другій частині було представлено національні електронні сервіси для експортерів, які вже сьогодні допомагають бізнесу залучити кредитне фінансування на вигідних умовах, зменшити собівартість продукції, а також вийти у швидкому часі зі своєю продукцією на міжнародні ринки збуту. До слова, на сьогодні Рівненщина є лідером програми передекспортного фінансування, яку реалізовує Експортно-кредитна Агенція.

· Третій блок питань стосувався сервісів митниці та податкової інспекції. Представники цих організацій у промовах зосередилися на безмитних тарифних квотах, оподаткуванні та валютному контролі при експортних операціях, а також на спеціальних транзитних спрощеннях.

· На завершення офіційні делегації з Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей представили свій найкращий досвід щодо практик підтримки експортної діяльності у своїх областях.

«За 9 місяців цього року експортне зростання в області склало 9,4% від показників минулого. Це ще один доказ незламності України. Експорт у 1,6 раза перевищує імпорт – завдяки правильному просуванню підприємств області. Підприємці з проблемами в логістиці, фінансуванні та енергоресурсах не опускають рук. Ми – нація переможців навіть в експорті. Наша продукція, всупереч усьому, потрапляє на ринки Європи. Велика вдячність усім за роботу та співпрацю», – звернувся до учасників форуму Віталій Коваль.

Значний інтерес присутніх викликали приклади роботи експортноорієнтованих підприємств Рівненщини під час війни. Значно побільшало викликів та загроз, проте організації не припинили експортувати, а деякі галузі промисловості, як-то деревообробна та меблева наростили обсяги експорту продукції.

Форум відбувся за фінансової підтримки уряду Німеччини в рамках проєкту «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку», який реалізується Програмою розвитку ООН та німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у тісній співпраці з Рівненською обласною військовою адміністрацією та Рівненським відділенням Асоціації платників податків України.

Наприкінці листопада проєктом планується підтримати форум для тилових областей у співпраці з Закарпатською ОВА. Це сприятиме покращенню міжсекторального діалогу та взаємодії влади та бізнес-спільноти у цільових регіонах проекту.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux