На Рівненщині розвивають «ветераноцентризм» на усіх рівнях
опубліковано 16 листопада 2023 року о 14:45

Війна триває і кількість ветеранів з кожним днем продовжує збільшуватись. Ці люди потребують всебічної медичної, реабілітаційної, психологічної, соціальної та фінансової підтримки. Про це йшлося під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке проходить на Рівненщині.


«Ветерани - це основа суспільства. І на Рівненщині ми прагнемо до «ветераноцентризму» на всіх рівнях. Для цього необхідна надійна координація та співпраця усіх відповідальних органів та служб. Це забезпечить гідні умови та якісні послуги для наших ветеранів», - наголосив начальник РівнеОВА Віталій Коваль.


Як повідомила начальниця Управління у справах ветеранів війни Департаменту соціальної політики ОДА Марина Корольова, на Рівненщині здійснили виплат та компенсацій ветеранам на суму 35 млн грн. Також придбали 25 квартир за кошти субвенції з державного бюджету.


«У нас є чітке розуміння, що будь-які рішення не повинні залишатись декларативними. Усі зусилля мають бути спрямовані на ефективну допомогу ветеранам та їх сім’ям. До слова, невдовзі в Україні будуть реалізовані 8 пілотних проєктів зі створення Центрів життєстійкості, два з яких на Рівненщині - у Рівному та Здолбунові. Більшість послуг там отримуватимуть саме ветерани», - наголосила  Марина Корольова.


Окремий пріоритет - працевлаштування ветеранів. Рівненський обласний центр зайнятості на сьогодні ухвалив вже 7 позитивних рішень щодо грантів для ветеранів,  4 з яких вже профінансовані.


Також в області збільшують медичні та реабілітаційні послуги для військових. Зокрема, збудують новий корпус для Центру реабілітації пацієнтів зі спінальними травмами. Він діятиме на базі обласного госпіталю ветеранів війни.


Про досвід впровадження ветеранської політики в громадах розповів Гощанський голова Микола Панчук: «Соціальним менеджером в громаді працює дружина нашого загиблого воїна, яка тепер допомагає родинам військових. Також у перспективі працевлаштування ветерана, який працюватиме саме із захисниками за принципом «рівний рівному». А в Гощанському ЦНАПі віднедавна запрацювало «єдине вікно», щоб оперативно та якісно надавати державні послуги ветеранам».


Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна підкреслила важливість долучення на місцях до державних програм підтримки військових. Крім цього, міністр розповіла про впровадження в Україні нових проєктів, зокрема інституту помічника ветерана та залучення військових до тренерської роботи в «Активних парках.

Захід відбувається за підтримки Програми розвитку ООН в Україні в межах проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України», що фінансується Урядом Великої Британії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux