Громади Рівненщини уклали 73 договори міжмуніципального співробітництва
опубліковано 16 листопада 2023 року о 13:30

Рівненщина входить до п’ятірки областей України, які ефективно налагоджують співробітництво між громадами. Таких муніципальних договорів на Рівненщині 73.


Про це йшлося під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбувається на Рівненщині.


Мова йде про так зване міжмуніципальне співробітництво та налагодження партнерства органів місцевого самоврядування для реалізації спільних проектів. Така модель працює  в країнах Європейського Союзу. 


«Закон України «Про співробітництво територіальних громад» передбачає багато можливостей муніципальної співпраці. Якщо необхідна наша консультація чи роз’яснення, то можете сміливо до нас звертатися. Маємо спільно вирішувати нагальні питання і при цьому заощаджувати кошти. Рівненська область входить до ТОП-5 за кількістю таких спільних проєктів», -  розповів національний експерт з питань діяльності старост та співробітництва територіальних громад Олександр Врублевський.


Він зауважив, що в умовах обмеження власних фінансових ресурсів, більшість територіальних громад почали свої масштабні проєкти лише завдяки міжмуніципальному співробітництву та державній підтримці.


«На Рівненщині 59 громад із 64-х користуються таким інструментом. Актуальність налагодження такого співробітництва, серед іншого, пов’язана із необхідністю забезпечення економічного та соціального розвитку громад в умовах перерозподілу так званого «військового» податку на доходи фізичних осіб, який із місцевих бюджетів спрямують до спеціального фонду держбюджету», - зазначив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль. 


До слова, серед найактивніших громад які використовують таку можливість - Привільненська. Налагоджена співпраця в освіті, медицині, культурі, інфраструктурі, архівній галузі, спорті та центрах, які надають послуги дітям з особливими освітніми потребами.


Народний депутат України Олександр Аліксійчук  висловив сподівання, що такі маленькі спільні проєкти дадуть поштовх для розвитку міжнародної співпраці.


Зокрема, це регламентує новий законопроєкт  щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві - зв’язки громад України із ЄС. При цьому залучення міжнародних коштів може скласти до 85 відсотків усього проєкту.


Підсумовуючи, Віталій Коваль дав доручення для керівників соціальної та медичної сфери переглянути забезпечення матеріально-технічної бази закладів. Наголосив, що саме завдяки муніципальній співпраці можна виконати вимоги НСЗУ щодо отримання додаткових пакетів, а в інтернатних установах значно покращити якість надання послуг.


Захід відбувається за підтримки Програми розвитку ООН в Україні в межах проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України», що фінансується Урядом Великої Британії.  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux