На Рівненщині попереджають про небезпеки використання альтернативних джерел освітлення й тепла
опубліковано 13 грудня 2022 року о 11:08

У зв’язку з енергетичною кризою українці змушені використовувати альтернативні енерго- та газоприлади. Тому є ризики виникнення пожеж та отруєння.


Як розповів під час брифінгу у Рівненській ОДА речник ДСНС Рівненщини Дмитро Мельник, користуватися генераторами у квартирах категорично заборонено. Адже через споживання в їхній роботі легкозаймистих речовин - бензину та газу - виділяються токсичні продукти горіння.


Генераторами можна користуватися, якщо вони встановлені не ближче ніж за 6 метрів від житлового будинку. Адже токсичні продукти горіння можуть проникати у помешкання через вікна.


Загалом Дмитро Мельник повідомив, що в Україні, зокрема на Рівненщині, фіксують велику кількість пожеж. За його словами, з початку року в області виникло 1096 пожеж, під час яких загинула 21 особа.


Також при відключенні електроенергії багато людей користуються газовими пальниками. Він закликав громадян обов'язково купувати сертифіковані прилади. Потрібно дотримуватися їхньої інструкції, а також ховати від сонячних променів або від дії високих температур, через небезпеку вибуху.


Небезпечно у квартирах також використовувати буржуйки та печі – вони теж можуть призвести до пожеж.


«Зважаючи на ситуацію в країні, заборонити користуватися альтернативними видами обігріву та освітлення ми не можемо. Але важливо дотримуватися правил пожежної безпеки й інструкцій. Це збереже майно та, головне, життя людей», - наголосив Дмитро Мельник.


Головний інженер АТ «Рівнегаз» Олександр Степчик наголосив на важливості дотримання інструктажів із безпечного користування газом у побуті.


«Небезпечно використовувати газову плиту для обігріву приміщення через утворення чадного газу, що несе смерть людини. По-друге, спалювання газу у повітрі економічно не доцільно. Більший ефект матиме використання звичайної пластикової пляшки, наповненої гарячою водою», - розповів Олександр Степчик.


Смертельно небезпечно використовувати газові колонки за відсутності тяги. Категорично заборонено перевіряти тягу у вентиляційним каналах запаленим сірником. У разі витоку газу потрібно негайно телефонувати 104. На сьогодні в області цілодобово працює 17 аварійних бригад.


Також важливо дотримуватися термінів технічного обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання.


Інструктор з навчання населення навиків надання першої допомоги Рівненської обласної організації товариства Червоного Хреста України Світлана Логвись розповіла, що лише у листопаді чадним газом отруїлося 11 людей, двоє з яких померло.


«Головні ознаки отруєння чадним газом – запаморочення, раптова втома та пригнічення. При таких відчуттях потрібно одразу вийти з приміщення і провітрити помешкання. Якщо людина без свідомості, винесіть її на свіже повітря, покладіть на бік, у разі потреби зробіть легеневу реанімацію», - розповіла Світлана Логвись.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux