На Рівненщині монтують перші в області WіM-комплекси для зважування вантажівок у русі
опубліковано 24 листопада 2020 року о 11:37

На автодорогах державного значення Рівненської області влаштують три майданчики для зважування в русі WiM (Weigh-in-Motion). Наразі такі два пункти монтують на ділянках доріг М-07 Київ-Ковель-Ягодин та Н-25 Городище-Рівне-Старокостянтинів.


Також найближчим часом розпочнуться роботи з будівництва такого ж комплексу на півдні області, поблизу Острога.


Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль під час робочої поїздки до Сарненського району ознайомився з ходом робіт.


«Встановлюється перша в області система зважування вантажівок у русі. Дані про перенавантаження автомобілів будуть передаватись на пост поліції і Укртрансбезпеки. Тобто фактично ми можемо в реальному часі постійно контролювати і дбати про стан та безпеку наших доріг. Адже перенавантаження автомобілів – це найбільше зло для наших доріг», - зазначив Віталій Коваль.


«Зважування в русі» WIM - це розумна система, завдяки якій можна виявити перевантажений транспорт під час руху. Автоматично зчитується номерний знак, габаритні розміри, загальна маса, навантаження на кожну вісь. Таким чином фіксуються фури, які руйнують наші дороги.


Місця їх встановлення на Рівненщині вибрані не випадково. Цими дорогами їздять вантажівки з гранітних та піщаних кар’єрів. Часто вони – перевантажені.


За словами представника підрядника, будівельна готовність комплексу планується на грудень.  


«На сьогодні виконані фрезерувальні роботи старого покриття, триває влаштування нового асфальтобетону. Після цього проведуть електромережі, Інтернет та встановлять датчики. Пристрої зчитуватимуть вагу автомобіля по осях, інформацію відправлятимуться на «Укртрансбезпеку». Контролюватися будуть усі автомобілі, навіть буси», - розповідає представник підрядника Олександр Коблін.



Довідково


Система WiM (Weigh-in-Motion) перекриває дорогу по всій ширині, а фіксація руху здійснюється цілодобово. Навантаження на кожну вісь вимірюється як мінімум у трьох послідовних точках. Автоматично зчитуються відомості про автомобіль – номерний знак, габаритні розміри, загальна маса, навантаження на кожну вісь та кожне колесо окремо, кількість осей, швидкість руху тощо. Вплив людського фактору відсутній. Похибка визначення загальної маси транспортного засобу не перевищує 5%.


Система WiM запобігає інтенсивному руйнуванню українських доріг, а саме: утворення колійностей, тріщин і вибоїн майже одразу після введення доріг в експлуатацію після будівництва чи ремонту тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux