Екостежка «Урочище Вільхава» на Рівненщині стає безбар'єрною
опубліковано 26 квітня 2024 року о 12:17

На території НПП «Дермансько-Острозький», що у Рівненському районі, планують проводити інклюзивні екскурсії.

Працівники національного природного парку за підтримки Управління культури і туризму Рівненської ОДА облаштували екостежку для людей з порушенням зору. Це є важливим чинником для створення безбар'єрного доступу до природи. 

«Для збереження природи велику роль відіграють екскурсії. Важливо, щоб у національних парках вони були доступними для всіх, зокрема і для людей з інвалідністю. Таким чином ми робимо ще один крок, щоб створити рівні можливості для усіх у суспільстві. Красу природи, її різноманіття має відчувати кожен» - наголосила начальниця Управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

Днями там провели майстер-клас "Обстеження доступності екостежки «Урочище Вільхава»". 

Урочище відвідали рівненські експерти з безбар'єрності. Провідний бібліотекар Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, керівник відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області Петро Поліщук, експертка з безбар'єності, редакторка шрифту Брайля, консультантка з інклюзивності та універсального дизайну Ніна Матковська-Асєєва та біологиня Клеванської спеціальної школи № 1 Світлана Фінчук проінспектувати екологічну стежку на доступність.

Працівники нацпарку отримали важливі поради і зауваження, як зробити об’єкт ще доступнішим для людей з інвалідністю та вдосконалити проведення інклюзивних екскурсій. 

Заступниця начальника Управління культури і туризму ОДА Ярослава Гаврилова зауважила, що одним із складових безбар’єрності є інформаційні інтерактивні стенди, розташовані уздовж маршруту. Таким чином гортаючи віртуальні сторінки, можна побачити унікальність і мальовничість ландшафтів екостежки. Над створенням професійної 3-D фотозйомки Урочища Вільхава працював експерт з продуктів Google, сертифікований фотограф Google Олег Костюкевич. 

Нагадаємо, екологічна стежка «Урочище Вільхава» розташована на Здолбунівщині на території лісового заказника місцевого значення «Вільхава», що знаходиться у  Де́рмансько-Остро́зькому національному природному парку. Стежку створено для проведення навчально-освітньої екологічної роботи, охорони природи та навколишнього середовища, виховання екологічної свідомості, ознайомлення з багатством рослинного і тваринного світу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux