До 2030 року більшість громадських будівель в Україні мають стати безбар'єрними
опубліковано 23 липня 2021 року о 17:56

Переважна більшість громадських будівель в Україні не є доступними для маломобільних груп населення, однак у найближчі кілька років ця ситуація зміниться. 


Так, до 2030 року громадські будівлі по всій країні мають поступово ставати безбар'єрними й відповідати світовим стандартам доступності. 


Такі амбітні цілі передбачено Планом заходів з реалізації Нацстратегії безбар’єрності, розробленої в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.


«Масштабний план заходів Нацстратегії безбар’єрності на 2021-2022 роки погоджено. Він містить понад 250 пропозицій, які мають бути реалізовані до кінця наступного року. Кожне з міністерств презентувало ініціативи у рамках своїх сфер відповідальності. Мінрегіон визначив п’ять основних напрямків роботи на найближчі два роки у межах досягнення фізичної безбар’єрності - від вдосконалення ДБН-ів до контролю за дотриманням вимог будівельних норм й відповідного моніторингу», – зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.


Зокрема, в рамках проєкту міністерства в найближчі півтора року буде оновлено 5 державних будівельних норм відповідно до сучасних вимог безбар’єрності. 


Також буде запроваджено 7 міжнародних стандартів у сфері доступності громадських будівель. Усі нові громадські будівлі в Україні будуть створені з урахуванням принципів інклюзивного дизайну.


У Мінрегіоні зазначають, що дана ініціатива направлена на широке коло людей, які через фізичні бар'єри не можуть скористатися громадськими будівлями: це і люди з інвалідністю, і батьки з дитячими візочками, і люди з тимчасово обмеженою мобільністю, і громадяни поважного віку, і вагітні жінки, і діти до 7 років.


На порядку денному міністерства – моніторинг закладів охорони здоров'я, освітніх установ, центрів надання адміністративних послуг тощо. У планах - перевірка не лише на наявність відповідних об'єктів (пандусів, ліфтів, поручнів), а і на їхню відповідність державним будівельним нормам щодо доступності та безбар’єрності. Відтак, моніторинг допоможе виявити потреби маломобільних груп населення в кожному регіоні.


«Методичні рекомендації стосовно оцінки ступеня безбар’єрності розроблять найближчим часом. На основі проведення моніторингу будуть формуватися рейтинги обласних державних адміністрацій за ступенем безбар'єрності. Такі заходи будуть проходити регулярно», – анонсував Олексій Чернишов.


Проєкт Мінрегіону є одним із 7 флагманських проєктів, що увійшли до Плану заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні, розробленої в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux