Безбар’єрність залишається безумовним пріоритетом для Рівненщини
опубліковано 27 липня 2023 року о 15:30

Про це йшлося під час засідання Ради безбар’єрності, що відбулося під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської. У ньому взяли участь урядовці, начальники ОВА, представники органів влади, громадянського суспільства, міжнародних організацій. Нашу область представляв начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль спільно з керівниками профільних департаментів та управлінь.

«Доступ усіх громадян до простору й послуг має бути простим і максимально зручним в користуванні. Ми вже пройшли значний шлях та ухвалили низку ключових рішень, що заклали фундамент безбар’єрного середовища в Україні: оновили державні будівельні норми, розпочали реформу ВЛК і МСЕК, запроваджуємо сучасні європейські стандарти доступності в цифрових послугах. Водночас є й завдання, які потрібно вирішувати. Зокрема, вільний доступ до сховищ. Це питання розглянемо протягом урядових нарад. Буде доручено доповнити План заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору, аби він включав у себе відповідні пункти щодо інклюзивності укриттів», - розповів Денис Шмигаль.

На засіданні були презентовані нові проєкти міністерств, серед яких – допомога родинам, що виховують дітей із порушеннями розвитку: консультування й навчання батьків, лікування дитини, її реабілітація та адаптація в дитячому закладі, а також проєкт щодо широкого залучення ветеранів до адаптивного спорту.

«Держава має план дій – план реалізації Стратегії безбар’єрності. Кожен із його 360 пунктів узяло на себе те чи інше міністерство чи відомство. Є проєкти, які вже реалізуються, як-от нещодавно відкриті адаптовані автошколи для людей з інвалідністю чи можливість зв’язатися з екстреними службами за номером 112 у неголосовий спосіб, яка з’явилася в Києві. За рік переходу на МКФ (Міжнародна класифікація функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я) у медичних закладах країни вже понад 200 мультидисциплінарних медичних команд, які мають працювати з людиною не з погляду діагнозу, а з погляду її потенціалу відновлення», - сказала Олена Зеленська.

Також був представлений позитивний досвід у створенні безбарʼєрних ініціатив.

За підсумками засідання Ради, Віталій Коваль дав доручення розробити проєкт з розвитку реабілітаційної допомоги та внести зміни у діючу обласну програму безбар’єрністі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux