На брифінгу в Рівненській ОДА розповіли про розвиток харчової галузі та продовольчу безпеку
опубліковано 27 липня 2023 року о 16:02

Продовольча безпека, виробництво харчових продуктів, стан та перспективи розвитку галузі на Рівненщині. Про це йшлося під час брифінгу в Рівненській ОДА.

Спікер: директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Переходько.

Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Як розповіла Надія Переходько, на території області функціонує понад 200 суб'єктів господарювання різної форми власності, які займаються переробкою сільгосппродукції та виробництвом харчових продуктів. Це, як потужні підприємства, так і фізичні особи-підприємці, які переробляють невеликі обсяги сільськогосподарської продукції.

«На Рівненщині промисловість представлена такими напрямами: м’ясопереробна, хлібопекарська, молокопереробна, борошномельно-круп’яна, овочепереробна, кондитерська, олійно-жирова, макаронна тощо. Найбільш потужними підприємствами представлена молокопереробна, борошномельно-круп’яна та макаронна галузі. За напрямом м’ясопереробки працюють переважно невеликі суб’єкти господарювання, а їх є понад 100. В хлібопекарстві працюють 6 великих суб’єктів господарювання та понад 40 ФОПів», - розповіла директорка департаменту.

Також вона додала, що низка підприємств також вийшли зі своєю продукцією і на зовнішні ринки. Сьогодні харчова продукція з Рівненщини, зокрема сири тверді, сири плавлені, масло вершкове, казеїн технічний, борошно, макаронні вироби реалізуються за межами України.

«Двом молокопереробним підприємствам області за результатами інспектувань підтверджено відповідність процесу виробництва та обігу молочних продуктів вимогам законодавства Євросоюзу та присвоєно єврономер, що спрощує пошук покупців на ринках інших країн», - зазначила Надія Переходько.

Директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА окремо поінформувала про державну підтримку, яку можуть отримати підприємства переробної промисловості, зокрема, пільгове кредитування. 

Нагадала, що з 2022 року діє урядова програма «єРобота», в рамках якої передбачено надання грантів на створення та розвиток переробних підприємств. Розмір гранту може сягати 8 млн. грн.

Надія Переходько повідомила, що стартувала чергова хвиля подачі заявок на отримання грантів для переробних підприємств.

Також розповіла, що в області здійснюється будівництво потужного переробного комплексу з виробництва п’яти видів харчової продукції, який планується ввести в експлуатацію у поточному році.

«Ми запрошуємо інвесторів з метою створення виробництв із переробки пшениці – виробництва борошна. Наша сировинна база також дає можливість створити в області нові потужності по переробці кукурудзи, сої, ріпаку. Для зміцнення економіки, фінансового стану підприємств на часі розвивати глибоку переробку сільськогосподарської сировини на товар з високою доданою вартістю. Експортуючи сировину, а не продукти його переробки, ми розвиваємо економіки інших країн, залишаючись сировинним придатком», - підсумувала Надія Переходько.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux