Актуальні питання розвитку профтехосвіти у рамках програми «EU4SKILLS» обговорили на Рівненщині
опубліковано 20 грудня 2022 року о 13:57

Центри кар’єри у школах, профорієнтація, виробництво в тилу та реформи у сфері працевлаштування. Про це сьогодні йшлося на стратегічній сесії «Розбудова потенціалу закладів ПТО в умовах воєнного стану», яка проходить в рамках програми ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

До обговорень долучилася гендиректор директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік, начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль, експерти з децентралізації та освітяни.

«Тут обговорюють, як мотивувати молодих фахівців до розвитку та побудови кар’єри, як визначати їхні сильні сторони та потреби. Зрештою, як зробити профтехосвіту престижною. Адже сьогодні є великий запит працедавців на кваліфікованих робітників. Проте молодь не дуже поспішає опановувати робітничі професії», - сказав Віталій Коваль.

Окремо обговорили питання працевлаштування та реформи у центрах зайнятості, комплексні підходи, які впроваджуються у трикутнику «влада – бізнес – освіта». Зупинилися на успішних кейсах та досягненнях. А ще презентували всеукраїнський проєкт «Обери професію своєї мрії».

«В Україні запрацювали Центри кар’єри. Це система кар’єрної навігації, важлива сполучна ланка між закладами вищої та професійно-технічної освіти із молоддю, ринком праці, роботодавцями і державними установами. Основна задача таких центрів – допомогти зі стажуванням та працевлаштуванням студентам та випускникам. Крім цього, тут проводять кар’єрні консультації, які допомагають зрозуміти молоді свої сильні сторони та розвинути затребувані компетенції на ринку праці», - розповіла Ірина Шумік.

У програмі конференції також запланований ознайомчий візит до Здолбунівського вищого професійного училища залізничного транспорту. Презентуватимуть роботу навчально-практичних центрів. Це частина приміщень закладу професійної освіти з новим обладнанням та технікою. Там учні проводять практичні заняття, а дорослі підвищують кваліфікацію або перенавчаються. У Рівненській області функціонує 30 таких центрів.

«В умовах війни важливо пам’ятати, що зайняті руки ніколи не опустяться. Зайняті руки – це відбудова країни. Це впевненість завтрашньому дні. І це наближення перемоги вже сьогодні. Особливо, якщо ці руки - «золоті»», - резюмував Віталій Коваль.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux