100 перемог Мінцифри за 2020 рік
опубліковано 24 грудня 2020 року о 12:20

За 2020 рік Мінцифрі вдалося реалізувати багато ініціатив та закласти міцний фундамент для побудови цифрової держави.


Це дозволить Україні увійти у 2021 році у режим “без паперів”. Сьогодні Віце-прем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у відкритому форматі онлайн-трансляції презентував 100 головних перемог Мінцифри у 2020 році. 


Кожен з реалізованих цифрових сервісів зменшує присутність держави в побутовому житті людей. 


«Ми разом з Президентом придумали ідею, яка запалює нас кожного дня. Це ідея — створити найзручнішу країну у світі, з точки зору взаємодії держави та людини, держави і бізнесу. Це великий виклик. Але у нас є все, щоб це здійснити сьогодні», - розповів Михайло Федоров.


Ідею про створення цифрової держави Мінцифра розклала на 4 конкретні стратегічні цілі, за кожною з яких закріплений окремий заступник:


  • 100% послуг переведені в онлайн. Якщо послуги немає в онлайні, її немає офлайн. 
  • 95% транспортної інфраструктури та населених пунктів покриті швидкісним інтернетом. 
  • 6 млн українців залучені до програми розвитку цифрових навичок. 
  • 10% — частка IT у ВВП країни. 

Серед найголовніших досягнень року Мінцифри Михайло Федоров назвав запуск застосунку та онлайн-порталу Дія. Україна стала першою державою у світі, де можна скористатися електронним паспортом, не показуючи паперовий чи пластиковий оригінал. А також четвертою країною в Європі, що запровадила цифрові документи для водіїв. 


Сьогодні оновленим застосунком Дія 2.0 користуються понад 2,6 мільйони українців.  У ньому доступні вже 9 цифрових документів, а також реалізована революційна функція шерингу — можливість ділитися електронною копією документа. 


На онлайн-порталі Дія сьогодні тут доступні 50 електронних послуг. Серед яких і одна з найпопулярніших — єМалятко. Завдяки цьому проєкту Мінцифри Україна стала лідером у світі за кількістю державних онлайн-послуг для батьків новонароджених. Це одразу 9 послуг за однією заявою. За цей час послугою скористалися понад 43 тисячі українців. Вона доступна у 745 населених пунктах.  


Також на порталі Дія Мінцифра запустила найшвидшу онлайн-реєстрацію бізнесу в світі. Кожен українець може зареєструвати ФОП за 15 хвилин, а ТОВ — за 30. За рік понад 200 тисяч українців вже скористалися онлайн- послугами для ФОП.  


За словами Михайла Федорова, запуск багатьох послуг в онлайні став можливим завдяки особливій системі “Трембіта”, у якій відбувається взаємодія між усіма базовими реєстрами.


Іншим важливим досягненням року Мінцифри є амбітний національний проєкт із забезпечення швидкісним інтернетом всіх жителів нашої країни. Лише з липня доступ до мобільного інтернету  4G  отримали понад 1,8 млн українців вперше. Також Мінцифра вже зробила перший крок до запуску 5G в Україні — уряд затвердив План розвитку 5G.


Протягом року Мінцифра працювала над проєктом  Дія City, який створить спеціальний правовий режим та найкращу податкову систему для креативної індустрії та IT-ринку. Після запуску проєкту Дія City очікується збільшення робочих місць в галузі до 450 тисяч — у 2025 році.


"Наша мета — зробити так, щоб до нас приїздили спеціалісти та компанії не тому, що їм погано. А тому, що у нас класно", — розповів Михайло  Федоров про 5 тисяч квот для працевлаштування іноземних IT-спеціалістів в Україні. І вже 2000 білоруських IT-спеціалістів та близько 40 IT-компаній переїхали до нас", - розповів Михайло Федоров.


Мінцифра також запустила проєкт Дія.Цифрова освіта, мета якого — навчити базових цифрових навичок всіх українців. Менше ніж за рік понад 400 тисяч жителів країни пройшли навчання на порталі. А також проєкт Дія.Бізнес, щоб стимулювати розвиток підприємництва в Україні. У 2020 році Мінцифра розпочала створення мережі офлайн-центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес та запустила онлайн-консультації для бізнесу на порталі. 



Сервіси, які запускає Мінцифра, мають значний антикорупційний ефект. Завдяки цифровізації державних послуг Мінцифра заощаджує державі 3 млрд гривень щороку. Розвиваючи країну, Мінцифра також  піклується про дітей та безпеку кожного українця. Ми розробили Національну стратегію захисту дітей в цифровому середовищі на 2021-2025 роки.


Історичний крок для країни — у 2021 Україна починає переходити у режим “без паперів”, коли усі послуги стануть цифровими. І чиновники не зможуть вимагати від людей паперові довідки. Лише ви будете обирати, як вам зручніше.


Після підбиття підсумків річної роботи Михайло Федоров анонсував запуск масштабних Національних проєктів Мінцифри. 


Дізнатися детальніше про 100 перемог Мінцифри у 2020 році можна за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux