Звернення Президента України Володимира Зеленського до учасників саміту «Групи семи»
опубліковано 24 березня 2022 року о 17:53

Шановні пані та панове!

Найбільші світові демократії у вашій особі!

Передусім хочу подякувати канцлеру Шольцу та німецькому головуванню за можливість звернутися до вас сьогодні, на цьому терміновому саміті.

Сьогодні – рівно місяць із початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Росії, яка колись була у цьому форматі з передовими демократіями. Тоді «Велика сімка» була «Великою вісімкою». І було дуже багато сподівань на її участь, на діалог із Росією. Хочу підкреслити, що більшість із тих сподівань, як і місце поруч із «Групою семи», Росія отримала авансом. І досі на цей аванс не напрацювала.

Але цей та інші подібні аванси створили у керівництва Росії враження, ніби їм все зійде з рук.

За минулі роки російська держава встигла створити таку кількість криз і таку нестабільність, що зараз це перетворилося на головну проблему для всього світу. На проблему, яка тільки наростає.

І ми з вами ще навіть не здогадуємося, скільки ще таких термінових самітів доведеться провести, перш ніж створені Росією проблеми будуть вирішені.

Європа переживає війну, кожен день якої сповнений воєнними злочинами російських військ.

Сьогодні вранці я отримав інформацію про те, що російські війська застосували проти мирних людей в Україні фосфорні бомби.

Цілком реальна загроза масштабного застосування Росією хімічної зброї на території України.

Ми намагаємося зʼясувати точну кількість депортованих українців. Людей, яких Росія примусово щодня вивозить на свою територію, позбавляє документів – все забирається, засобів звʼязку і розподіляє по своїх регіонах. І ще й потім намагається мобілізувати їх у свою армію! Незаконно викрадає дітей. За нашими даними, вже понад дві тисячі!

Українські міста – Маріуполь, Харків, Чернігів, Охтирка та інші – виглядають так, ніби сталася глобальна катастрофа. Настільки вони розбиті. Дороги із цих міст, по яких рятувалися люди, нагадують знімальний майданчик постапокаліптичного фільму із сотнями спалених та розстріляних машин.

Але це справді так: сталася глобальна катастрофа! Росія знищила глобальну архітектуру безпеки, завдала потужного удару по міжнародних відносинах.

Але це лише початок. За цією війною може прийти глобальна продовольча криза. Що довше не буде миру на українській землі, то менше продовольства з України отримає світовий ринок. А отже, у багатьох країнах Азії, Африки, навіть у Європі можуть виникнути надзвичайні проблеми з доступом до базових продуктів, із цінами на продовольство. Це однозначно завершиться політичною дестабілізацією. Може, в цьому – також мета російського керівництва? Мені це не відомо.

Ми всі повинні діяти негайно! Негайно зупиняти російські війська, прибирати їх з території України.

Мир потрібен негайно, поки світ не постав перед ще більшим рівнем проблем.

Краще зараз посилити санкції проти Росії настільки, наскільки це треба, щоб зупинити її воєнну машину, ніж потім розбиратись із наслідками продовольчо-політичної безпекової глобальної кризи, небачених викликів!

Якщо так, то потрібне повне ембарго на торгівлю з Росією. Потрібно позбавити Росію можливості використовувати GPS на війні. Це дуже важливо. Щоб ця система не допомагала російським ракетам і бомбам знищувати мирні міста.

Російські банки і, головне, Центробанк Росії повинні отримати повне блокування від глобальної фінансової системи. Воєнні злочинці повинні залишитись взагалі без грошей! А їхні заморожені активи повинні перетворитися зокрема на репарації для відбудови України.

Краще зараз дати Україні таку підтримку зброєю, якої ми реально потребуємо, ніж потім шукати зброю ще для інших країн. Ми розуміємо – це Грузія, Молдова, країни Балтії, Польща, країни Центральної Азії.

Що швидше станеться саме так, як ми просимо, то швидше на сході Європи буде мир. Це в наших інтересах. Це й у ваших інтересах. Це в інтересах усіх демократій. Тому що демократії повинні вміти захищати себе. Свобода повинна бути озброєною. Життя має перемогти смерть.

І я підкреслюю це: жодних авансів такій російській державі! Ніколи знову. Будь-які кроки в її бік або в бік будь-якого іншого порушника міжнародного права мають відбуватись тільки після їхніх кроків до миру, до загальновизнаних правил. І на основі системи превентивного стримування.

Я вдячний вам за безпрецедентне єднання. За те, що ви рішуче підтримуєте мир для нашої країни, для наших людей. Я вдячний тим із вас, хто старається на всі сто відсотків, щоб зупинити війну.

Я вірю, ми зможемо це зробити. Ми зможемо зробити вашу «Групу семи» не просто «Великою сімкою», а «Великою сімкою миротворців».

Що для цього потрібно? Україна дуже конкретна у відповіді на це питання.

Перше. Щотижнево посилювати санкції проти російського агресора, поки він не зупиниться і не поверне нам мир.

Друге. Взяти участь у створенні нової системи гарантій безпеки для України, для нашого регіону. Реальних гарантій. Дієвих. Таких, які можуть зупинити будь-якого агресора за 24 години.

Ми запропонували створити таке обʼєднання – U-24. Це те, що дійсно потрібно світу. Не тільки для того, щоб превентивно зупиняти війну або бойові дії, які вже почалися. А й для того, щоб надавати допомогу державам, які потерпають від стихійного лиха, яких потрібно підтримати під час пандемії, які зіштовхуються з міграційними або продовольчими кризами.

Світ потребує нових дієвих альянсів! Нових ефективних гарантій! Це здатне підтримати демократії, що розвиваються. Це здатне підтримати економіки в країнах, де ще немає стійких інституцій.

І третє. Те, що стосується безпосередньо нашої держави і сходу Європи. Ми повинні разом якнайшвидше після війни відновити нашу державу. Відбудувати міста. Відновити економічне життя. Повернути людей.

Я пропоную вам участь у такому проекті. Проекті відновлення. Я впевнений, що це буде у наших спільних інтересах.

Але спочатку – озброєння для України. Спочатку – щотижнево посилювати санкції проти Росії. Тобто спочатку – мир. У нас є сила, щоб це зробити. У вас є сила, щоб це зробити. Тож хай буде мир!

Я вдячний кожному, хто підтримує нас.

Дякую вам.

Слава Україні!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux