Захворіли 6 людей. Зокрема, 5 випадків пов'язані із вживанням продуктів домашнього приготування: 2 – м'ясних консервів, 2 - смаженої річкової риби із місцевих водойм, 1 – консервованих огірків. Один – із вживанням в'яленої риби, придбаної на стихійному ринку.
Складну хворобу підтвердили в Рівненському районі – 4 випадки (Рівненська, Березнівська та Костопільська ТГ), по 1 випадку в Дубенському (Млинівська ТГ) та Сарненському районах (Рокитнівська ТГ).
Епідеміологи зазначають, що гострі кишкові інфекції залишаються цьогоріч актуальною проблемою через нестійку епідситуацію загалом в Україні.
Натомість, за аналогічний період у 2021 році в регіоні випадки ботулізму не реєструвались.
Нагадаємо, ботулізм - це тяжке харчове отруєння, спричинене вживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це можуть бути в’ялені або консервовані в домашніх умовах риба, м’ясо чи овочі. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко хвороба передається від матері до дитини через грудне молоко.
Профілактика ботулізму дуже проста - у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил:
Перші симптоми з’являються через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
При найменшій підозрі на ботулізм негайно треба звернутися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).