За 100 днів війни на Рівненщині народилося 2373 немовляти
опубліковано 03 червня 2022 року о 14:03

У Рівненській області в період з 24 лютого по 31 травня народилося 2373 дитини. А загалом в Україні від початку повномасштабної війни лікарі прийняли понад 48 тисяч пологів.

Про це повідомляють в Міністерстві охорони здоров‘я.

Незалежно від терміну вагітності й того, чи ставала вагітна раніше на облік, — вона може обрати будь-яку найближчу лікарню, яка надає медичну допомогу за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах» та розраховувати на медичний супровід безоплатно.

Якщо через бойові дії жінка переїхала в інший регіон та має статус внутрішньо переміщеної особи, вона може отримати необхідну медичну допомогу безоплатно. Це стосується і тих, хто залишився в регіонах, де доступ до меддопомоги ускладнений через бойові дії, і є необхідність змінити лікарню.

Також в умовах воєнного стану лікарі можуть прийняти вагітних без направлення.

У тих медзакладах, які мають відповідний договір з НСЗУ, вагітні жінки мають можливість спостерігатися безоплатно й отримувати весь перелік необхідних послуг — від розробки індивідуального плану ведення вагітності до необхідних лабораторних аналізів та інструментальних обстежень.

Ці послуги надаються амбулаторно. Якщо пацієнтка потребує госпіталізації, гінеколог направляє її до стаціонару.

Так само в умовах воєнного стану вагітна має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які працюють й уклали договір з НСЗУ на медичну допомогу під час пологів.

На пологи породіллі потрібно брати, за можливості, посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Якщо жінка не має чогось з вказаного переліку, їй не відмовлять у наданні медичної допомоги.

Жодних благодійних внесків не потрібно. Ліки та медичні вироби також входять у безоплатний пакет послуг. Безоплатні пологи включають надання медичної допомоги під час пологів черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарський розтин.

А також знеболення під час пологів, оперативних втручань та післяпологових процедур; моніторинг стану породіллі та дитини, усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця, щеплення дитини за Календарем, харчування в стаціонарі.

Отримати медичну послугу безоплатно можна як за самостійного звернення до пологового, так і в разі доставлення бригадою екстреної медичної допомоги, за направленням лікаря або за направленням з іншого клінічного підрозділу лікарні чи іншого медзакладу.

Важливо заздалегідь обрати та записати номер телефону пологового будинку, в якому плануєте народжувати. А також мати контакти територіальної оборони, представники якої допоможуть дістатися до лікарні під час комендантської години.

За детальною інформацією щодо закладів, які надають послуги з ведення вагітності, радимо зателефонувати до контакт-центру Національної служби здоров‘я України 16-77.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux