Які послуги для онкохворих Рівненщини буде оплачувати держава? Список НСЗУ
опубліковано 04 лютого 2022 року о 14:09

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку. Яка тенденція на Рівненщині щодо цього захворювання і що у медичних гарантіях є безкоштовним при лікуванні онкології?

На ці та інші питання відповіла заступниця директора департаменту цивільного захисту і охорони здоров’я населення РОДА Олена Гандзюк під час онлайн брифінгу.

Так, у минулому році у 26 тисяч жителів Рівненщини діагностували онко. Це майже стільки ж, як позаторік. Найбільший відсоток усіх онкопатологій припадає на виявлення раку молочної залози.

"Онкологічні захворювання є серйозною проблемою для України. Тому держава у 2022 році збільшила кошти для медзакладів на лікування цієї недуги. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування - до 36 тисяч, а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тисяч гривень. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тисяч до 74 тисяч гривень", - повідомила Олена Гандзюк.

Також підвищилася капітаційна ставки лікарям, які надають первинну медичну допомогу, до 786 грн.

У Програму медичних гарантій входять шість безоплатних інструментальних досліджень для груп ризику. Вони дозволяють виявляти рак на ранніх стадіях, коли він ще не дав про себе знати, але може бути успішно вилікуваний. Дослідження є пріоритетними, тому НСЗУ платить за них медичним закладам за підвищеним тарифом. 

Це такі дослідження:

➡️мамографія;

➡️колоноскопія;

➡️гістероскопія;

➡️гастроскопія;

➡️цистоскопія;

➡️бронхоскопія.

🟩Підставою для надання даних медичних послуг безоплатно є електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Лікар має направити пацієнта чи пацієнтку на обстеження при наявності симптомів, які можуть свідчити про відповідні захворювання. 

🟩Що саме входить у послугу:

🔹діагностична або лікувальна процедура з анестезією, за потреби;

🔹гістологічне дослідження взятого матеріалу, за потреби;

🔹аналіз та опис результатів дослідження.

Що треба знати пацієнтам з онкологією, читайте за посиланням. Також рекомендуємо переглянути корисні інформаційні матеріали про безоплатне лікування онко за Програмою медгарантій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux