Як жителям Рівненщини змінити виборчу адресу на місцевих виборах 25 жовтня?
опубліковано 26 серпня 2020 року о 11:03

Виборчий кодекс України закріпив можливість зміни виборчої адреси без зміни місця реєстрації – це дозволяє значній частині виборців проголосувати за місцем фактичного проживання.


Виборчою адресою особи є адреса, за якою зареєстровано її місце проживання. Водночас Виборчий кодекс закріпив можливість «прив'язати» виборчу адресу виборця не лише до місця зареєстрованого проживання, а й до фактичного місця проживання.


Так, раніше виборчу адресу можна було змінити, лише змінивши місце реєстрації, що позбавляло значну кількість виборців можливості проголосувати на виборах. Тепер кожен виборець незалежно від того, де зареєстроване його місце проживання, може закріпити своє фактичне місце проживання як виборчу адресу та проголосувати на виборах у відповідній місцевості. Особливої актуальності набуває це право напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. Адже лише ті виборці, що належать до певної територіальної громади, можуть голосувати на місцевих виборах.


Куди звертатись, щоб змінити виборчу адресу?


Виборцю потрібно звернутись до відділу ведення державного реєстру виборців за місцем, де виборець фактично проживає. Детальну інформацію про місцезнаходження потрібного відділу та його контакти можна знайти на сайті Державного реєстру виборців, де в розділі «Органи реєстру» слід зайти у вкладку «Відділи ведення реєстру» – саме там міститься інформація про всі відділи у кожній із областей України.


Які документи потрібно подавати?


Пред’явити паспорт – документ, що посвідчує особу та підтверджує, що особа є громадянином України. Якщо в особи немає паспорту (у разі недавнього набуття громадянства України), така особа пред’являє тимчасове посвідчення громадянина України.


Подати заяву про зміну виборчої адреси, форму якої можна знайти як на сайті Державного реєстру виборців чи Центральної виборчої комісії, так і в приміщенні відділу ведення Державного реєстру.


З 24 липня 2020 року жодних документів, що підтверджують фактичне місце проживання виборця, додавати до заяви не потрібно.


Як подавати документи?


Заява про зміну виборчої адреси може бути подана до відділу ведення Державного реєстру в паперовій або електронній формі.


Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства.


Заява в електронній формі може бути надіслана виборцем за підписом, прирівняним до власноручного підпису згідно із Законом України «Про електронні довірчі послуги» (кваліфікований електронний підпис), з використанням мережі Інтернет. Така заява повинна містити адресу електронної пошти. (Для подання заяви онлайн, необхідно заповнити електронну форму, розміщену, зокрема, на сайті ЦВК. Про подання заяви в електронній формі на вказану виборцем адресу електронної пошти надсилається повідомлення про результати розгляду заяви.


Коли можна змінювати виборчу адресу?


Нові правила зміни виборчої адреси вступили в дію 1 липня 2020 року. Виборчу адресу можна змінювати лише до п'ятого дня виборчого процесу. (виборчий процес місцевих виборів розпочинається за 50 днів до дня голосування).


Тож, до 10 вересня 2020 року (5-й день виборчого процесу місцевих виборів 2020) кожен виборець зможе змінити виборчу адресу та проголосувати вже за новою виборчою адресою на місцевих виборах 25 жовтня цього року.


Повторно змінити виборчу адресу виборці зможуть не раніше ніж через один рік після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси такого виборця.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux