Віталій Коваль: якісно проведений аудит землі – це наповнення бюджетів ОТГ Рівненщини
опубліковано 10 липня 2020 року о 15:50

Питання внутрішніх резервів: легалізація та детінізація бізнесу, інвентаризація та облік ресурсів, які знаходяться на території ОТГ – механізми, які повинні наповнювати місцеві бюджети.


Питання стану виконання бюджетів ОТГ, проведення аудиту земельних ділянок на їх території, безпекову складову у громадах та взаємодію із службою у справах дітей РОДА, а також стан фінансово-бюджетної дисципліни в області обговорили на нараді під керівництвом голови ОДА Віталія Коваля. На селекторному зв’язку в онлайн студіях були керівники ОТГ області.


«Наразі триває активна фаза децентралізації. На перший план виходить самодостатність громад, їх фінансова спроможність. На жаль, сьогодні ми бачимо, що не всі ОТГ мають планове наповнення своїх бюджетів», - зазначив Віталій Коваль.


За його словами, одним із шляхів наповнення місцевих скарбниць є проведення аудиту використання земель сільськогосподарського призначення. Зокрема, для громад області важливим завданням є визначення на місцях стану ефективності використання кожної земельної ділянки. У результаті такої роботи податки від їх використання збільшаться.
Своїм позитивним досвідом проробленої роботи поділилася Головинська ОТГ Костопільського району. Вони спільно з райдержадміністрацією показали хороший приклад якісно проведеного аудиту землі.


«За допомогою квадрокоптера та супутникових даних ми провели аудит своїх земель. Як результат – створено інвентаризаційну карту, де позначено всі земельні ділянки, які використовуються нераціонально. На сьогодні у громаді є 121 гектар вільних земель. Наше наступне завдання - розробка механізму щодо 100% використання землі», - розповідає Головинський сільський голова Олександр Бачук.


Також на нараді вирішили, що разом із аудитом землі, ОТГ мають організувати проведення інспекції гідротехнічних споруд на своїх територіях. Екосистеми перебувають у занедбаному стані, а це ефективний засіб протидії стихійним лихам.


Віталій Коваль повідомив, що облдержадміністрацією спільно із обласним управлінням Західного офісу Держаудитслужби для голів ОТГ заплановано проведення серії навчань, мета яких підвищення якості управлінської підготовки, «Це своєрідна інвестиція в місцеве самоврядування області. Курси будуть безкоштовними для всіх бажаючих, які допоможуть більш фахово підготуватися до якісної роботи», - додав очільник області.


Підсумовуючи, Віталій Коваль зазначив: «Співпраця об’єднаних територіальних громад з облдержадміністрацію в частині виконання та наповнення бюджетів – пріоритетна для нас. Внутрішні ресурси, якими володіє ОТГ, найперше, мають давати ефект громаді. Рівненщина – одна з небагатьох областей, яка в умовах карантинних обмежень виконала наповнення до бюджету і ми маємо це робити і надалі».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux