Віталій Коваль разом із заступниками привітав мешканців Рівненщини з 30-річчям Незалежності України
опубліковано 24 серпня 2021 року о 09:51

30 років тому Україна стала вільною та незалежною державою. Україна ще молода, але має багату історію та перспективне майбутнє.

Із Днем незалежності мешканців Рівненщини привітав голова Рівненської ОДА Віталій Коваль разом із заступниками у рамках акції «Код Незалежності».


«З Днем Незалежності України! Нехай Господь береже нашу державу та всіх нас! Одним із знакових місць вважаю Пересопницю, колись княже місто, а тепер село неподалік Рівного. Річ у тім, що це батьківщина української Першокниги - так називають Пересопницьке Євангеліє. Це ще й символ державності. Бо саме на Пересопницькому Євангелії президенти присягають на вірність українському народу», - зазначив Віталій Коваль.

«Щиро вітаю кожного українця, кожного, хто любить та поважає Україну, з Днем незалежності. Одним із знакових місць на Рівненщині є Острозька академія. Заснована у 1576 році князем Василем-Костянтином Острозьким, вона стала першим у Східній Європі вищим навчальним закладом», - розповів перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

Заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська зі знакових місць в рамках акції «Код Незалежності» обрала Рівненську міськраду.

«Саме Рівненська міськрада стала першою в Україні, де замайорів синьо-жовтий прапор. Це сталося 16 червня 1990 року. З часом цей перший прапор передали у краєзнавчий музей, де він зберігається до сьогодні», - повідомила Людмила Шатковська.

Одним із знакових місць в області для заступника голови Ігоря Тимошенка є урочище «Гурби».

«Саме тут у 1944 році відбувся наймасовіший в історії УПА бій. Дослідники вважають, що він був гідний спартанського. Адже 35-тисячному війську НКВС протистояли приблизно 5 тисяч українських повстанців. Вони боролися за незалежну Україну, в якій ми зараз живемо!» - зазначив Ігор Тимошенко.

«Мабуть, у 16 столітті саме так могла б виглядати цифровізація. Острозька Біблія - книга унікальна. Це перше повне видання всіх книг Святого Письма, надруковане на теренах України! А на той час це було ноу-хау! До того ж, дуже вартісне. Підготовкою видання займалися 7 років. Нині налічується більше трьох сотень екземплярів Острозької Біблії. Вони зберігаються в 24 країнах світу. Сьогодні ця книга – один із символів національної самоідентифікації», - зазначила заступниця голови ОДА Іванна Смачило.

Зі знакових місць заступник голови ОДА Сергій Гемберг обрав  Дубенський замок.

«Його ніхто й ніколи так і не зміг взяти приступом. Під цими мурами ламалися татарські списи і шведські шаблі. А володіли Дубенським замком князі Острозькі. Цей могутній рід вплинув не лише на історію України, а й усієї Європи», - відзначив Сергій Гемберг.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux