Вакцинація від COVID-19 на Рівненщині. Запитання-відповіді
опубліковано 03 березня 2021 року о 11:01

У Рівненській ОДА зібрали найбільш поширені запитання жителів області про вакцинацію від COVID-19  – та відповіли на них.

Яка ефективність вакцини? Чи схвалена вона у Європі?

Наразі в Україні використовують вакцину Oxford/AstraZeneca(Covishield). Це векторна вакцина , розроблена британсько-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом. Вакцина є безпечною для людей віком від 18 років і старше. Її ефективність становить 63,09%. Цю вакцину виготовляють в Кореї та Індії. Вона схвалена ВООЗ для екстреного використання і пройшла перевірку Європейським агентством з лікарських засобів.

Чи є індійська вакцина безпечною? 

Усі вакцини, які перебувають на ІІІ-й фазі клінічних випробувань, пройшли стадію перевірки. Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їхнім широким використанням. Вакцини проти COVID-19 зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів, тільки якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності. Суворі тести та клінічні випробування, котрі пройшли вакцини, схвалені ВООЗ для використання, підтверджують їхню безпечність та ефективність у боротьбі із захворюваннями.

Чому закупили індійську, а не європейську вакцину?  

Україна веде активні перемовини з усіма надійними виробниками, щоб збільшити доступ українців до ефективної та безпечної вакцини. Питання отримання вакцин проти COVID-19 перебуває під контролем Президента України Володимира Зеленського. Максимально залучено до перемовин МЗС, бо забезпечення вакцинами – питання національної безпеки. У світі в черзі на імунізацію стоїть 7 мільярдів людей, а потужності з виробництва вакцин є обмеженими. На сьогодні перелік виробників вакцин розширюється.  Сьогодні це три-чотири виробники у світі, а завтра – 10.

Чому першими щеплюють медиків, а не чиновників?

МОЗ розробило Дорожню карту з впровадження вакцинації від COVID-19. Затверджені пріоритетні групи для вакцинації – медики; працівники соціальної сфери; люди похилого віку (60 років і старші); військовослужбовці; працівники критично важливих структур державної безпеки, включаючи Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Нацполіцію, Нацгвардію, СБУ, Держприкордонслужбу, ЗСУ, МВС; вчителі та інші працівники сфери освіти; дорослі (віком від 18 до 59 років), які знаходяться у групі ризику; люди, які перебувають в місцях обмеження волі.

Водночас Дорожню карту розроблено у такий спосіб, щоб була можливість внести зміни до неї. Вже публічно вакцинувалися Президент України Володимир Зеленський, Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. На Рівненщині захист від COVID-19 також у вівторок вже отримали перший заступник голови ОДА Сергій Подолін,  координатор із вакцинації в області Олена Гандзюк та керівниця ГО «Батьки за вакцинацію. Рівне» Ірина Лепеха.

Які є можливі побічні наслідки? 

Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Проте ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті. Організм може реагувати на введення вакцини. Загальна слабкість або підвищення температури – це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці симптоми зникають за кілька днів після вакцинації. Проте, якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Скільки триватиме імунітет після щеплення?

Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий імунітет. Вакцинація – єдиний надійний захист від COVID-19.

Скільки коштує вакцина? 

Вакцина для населення, визначена у Дорожній карті, є безоплатною. За вакцину платять держава та благодійні організації. Також Україна отримує  вакцину через глобальну ініціативу COVAX  безкоштовно за рахунок внесків від інших країн та приватних донорів. Вакцинація від COVID-19 дорослих, які не увійшли до пріоритетних груп,  також здійснюватиметься за державний кошт. Якщо пропонують заплатити за вакцину у державній клініці, то треба повідомити у контакт -центр МОЗ України з питань COVID-19 за телефоном 800 60 20 19.

Як можна отримати щеплення від коронавірусу і коли?

 24 лютого 2021 року в Україні стартував процес вакцинації проти COVID-19. Рівненська область  теж отримала вакцину та почала вакцинацію. Вакцина від коронавірусу виробництва Oxford/AstraZeneca (Covishield) закуплена за кошти державного бюджету. Всього на Рівненщину надійшло 17100 доз вакцин. Спочатку щеплення отримали медики. В перший етап імунізації також підпадають працівники та підопічні соціальних закладів для людей похилого віку. З 1-го березня  почала працювати національна платформа вакцинації, за допомогою якої можна записатися на вакцинацію. Тож записатися на щеплення можна через портал “Дія”, додаток “Дія” або звернувшись у контакт -центр МОЗ за телефоном 800 60 20 19.

Чому так мало людей отримало щеплення?

Донині в області до вакцинації було залучено одну мобільну бригаду. Вже з 3-ого березня працюватиме 5 мобільних бригад.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux