В Україні працює єдиний екологічний вебпортал
опубліковано 21 лютого 2024 року о 17:00

Єдина екологічна платформа «ЕкоСистема» - це загальнодержавна екологічна автоматизована система у сфері захисту довкілля. Вона створена для того, щоб кожен мав актуальну достовірну інформацію про стан навколишнього середовища та природні ресурси, а також взаємодіяв з державними органами в прозорий і зручний спосіб. 

Про сервіси та послуги, розташовані на порталі, розповів під час брифінгу в Рівненській облдержадміністрації директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Володимир Захарчук.

Модерував - радник голови ОДА Сергій Татаренко.

«ЕкоСистема створена для взаємодії та спрощення надання адміністративних та публічних послуг для фізичних і юридичних осіб та підприємців. Її можна поділити на 3 компоненти. Вона забезпечує громадян відомостями про стан природного середовища. Тут є функції здійснення громадського контролю, де розміщена уся екологічна інформація. Зокрема, про видані дозволи, забруднення повітря. Крім того, через цю систему спрощено та цифровізовано надання адмінпослуг для підприємців у сфері довкілля», - повідомив Володимир Захарчук.

Також він зауважив, що завдяки переведенню довкіллєвих послуг в онлайн в Україні вже зекономлено 7,5 млн аркушів паперу або врятовано близько тисячі дерев. Зекономлено приблизно 300 тисяч літрів бензину, які раніше витрачали на доставку звітів та проєктів до держорганів. 

Платформу запустили в 2021 році. З того часу вона є єдиною онлайн-системою з інформацією про стан довкілля для громадськості та цифровими послугами для бізнесу. Її формування триває й надалі, сюди активно додають нові послуги та реєстри.

«У довгостроковій перспективі “ЕкоСистема” має повністю замінити чиновників на всіх рівнях, які реалізовують державну екологічну політику через видачу дозвільної документації. А ще стати помічником держави для аналізу, прогнозу та прийняття управлінських рішень і ефективного захисту довкілля», - зазначив директор департаменту.

Нині на платформі можна отримати 21 адмінпослугу та скористатися 30 реєстрами. В розробці знаходиться 11 адмінпослуг та 17 реєстрів.

Доступні електронні сервіси «ЕкоСистеми»: е-Довкілля, e-Повітря, е-Ліс, е-Надра, е-Вода, е-Відходи, е-Пестициди, е-Екоконтроль, е-СЕО, е-ПЗФ, е-ОВД.

Детальніше ознайомитися із онлайн-платформою можна за посиланням: https://eco.gov.ua/

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux