В ОТГ Рівненщини збільшиться кількість ЦНАПів – вимога децентралізації
опубліковано 07 листопада 2019 року о 15:14


Створення сучасних ЦНАПів є одним із першочергових завдань кожної спроможної громади. В умовах децентралізації це вже необхідність.
На сьогодні в об’єднаних громадах Рівненщини функціонують лише чотири ЦНАП. Однак, як розповіли в департаменті економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА, в області утримується позитивна тенденція до збільшення їх кількості.


Так, протягом останніх років на Рівненщині реалізовано ряд проєктів за кошти міжнародної технічної допомоги ЄС, в рамках яких модернізовано ЦНАПи міст Рівне, Дубно, Вараш, а також створено сучасний центр надання адміністративних послуг у Миляцькій ОТГ. Це дало можливість забезпечити мешканців цих громад доступними та якісними адмінпослугами.


 «З 2018 року Рівненщина є учасником Програми «U-LEAD з Європою». Вона передбачає створення нових або модернізацію діючих ЦНАПів. Тож, у її рамках в області вже створили один діючий центр у місті Радивилів. Окрім того, до кінця року заплановано модернізувати ще 4», - коментує директор департаменту Костянтин Мокляк.


Загалом в рамках Програми «U-LEAD з Європою» передбачено створити/модернізувати 19 ЦНАПів в об’єднаних територіальних громадах. В окремих з них облаштують віддалені робочі місця. Тим часом, в Рівненській ОДА працюють над формуванням моделі мережі ЦНАП, яка передбачає оптимальну доступність адмінпослуг для людей.


Як наголошують в Міністерстві розвитку громад та територій України, створення ЦНАПів в ОТГ вимога часу, адже, навіть за повної діджиталізації залишиться багато послуг, які не можна надавати лише в онлайні: видача паспортів, реєстрація шлюбу, майнові питання тощо.

Так, за словами заступника Міністра В’ячеслава Негоди, державі необхідно буде вирішити питання про покращення доступу до виконання функцій державної реєстрації нерухомості та бізнесу органами місцевого самоврядування; про спрямування частини плати за видачу відомостей з реєстрів до місцевих бюджетів; про забезпечення надання нотаріальних послуг у всіх населених пунктах; про перспективи делегування повноважень у сфері РАЦС усім громадам та інші.
«Мудрі керівники громад планують або вже створили ЦНАП, бо бачать у цьому перспективи, в тому числі — електоральні. Але багатьох, на жаль, усе ще відлякують законодавчо неврегульовані питання у сфері надання адміністративних послуг. Тому сьогодні ми розпочинаємо новий етап діалогу і розраховуємо на швидкі і якісні рішення», - резюмував В’ячеслав Негода.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux