Уряд забезпечить стабільне енергопостачання під час опалювального сезону
опубліковано 11 жовтня 2021 року о 08:57

Урядом України вжито низку заходів для забезпечення стабільного та безпечного енергопостачання й захисту населення від коливання тарифів цього опалювального сезону. Про це заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко у п’ятницю 8 жовтня під час виступу у Верховній Раді України.

«Цей опалювальний сезон проходитиме під значним впливом світової енергетичної кризи. В умовах стрімкого зростання ціни на вуглеводні та їхнього тотального дефіциту в цей осінньо-зимовий період робимо ставку на атомну генерацію. Ми оптимізували ремонтну кампанію АЕС, а тому протягом цього опалювального сезону НАЕК «Енергоатом» має працювати на рекордній потужності – 14 енергоблоками з 15 наявних. У порівняні з попереднім опалювальним сезоном, очікувані обсяги виробництва АЕС зростуть на 12%», – заявив Герман Галущенко.

На опалювальний період Міненерго прогнозує витрати вугільної продукції на виробництво електроенергії на рівні 15,3 млн т. Біля 9,1 млн тонн буде забезпечено власним видобутком, ще близько 4 млн тонн за даними компаній будуть імпортовані згідно діючих контрактів. І очікується ще близько 2 млн тонн додаткового постачання вугільної продукції протягом опалювального сезону.

Міністр повідомив, що наявні запаси природного газу в підземних сховищах достатні для проходження осінньо-зимового періоду, а НАК «Нафтогаз України» має достатній фінансовий ресурс для їхнього поповнення.

«Планом підготовки передбачено наявність на початок опалювального періоду у підземних сховищах газу не менше 17 млрд куб. м газу. Станом на 07.10.2021 в українських газосховищах знаходиться 18,85 млрд куб. м газу. Наразі у «Нафтогаза України» є наявний фінансовий ресурс на закупівлю газу для стабільного проходження ОЗП», – підкреслив Герман Галущенко.

Міністр також зазначив, що підписаний 30 вересня Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблем у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. між Кабінетом Міністрів України, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад є дієвим механізмом забезпечення стабільності тарифів для населення під час проходження опалювального сезону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux