Україна – Велика Британія: історичний день та прорив у відносинах
опубліковано 09 жовтня 2020 року о 11:37

Під час візиту української делегації до Великої Британії була підписана історична Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між обома країнами.

У Лондоні Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії. Глава держави наголосив на виключній важливості цієї Угоди як нової основи для двосторонніх відносин, зокрема в контексті виходу Великої Британії з Європейського Союзу.

«Сьогодні для України та Великої Британії історичний день: розпочинаємо новий етап стратегічного партнерства між нашими країнами», – сказав Президент. Документом запроваджуються відносини стратегічного партнерства та закріплюються основні напрямки співробітництва двох держав.

Домовленості після Брекзиту гарантують нашим громадянам і бізнесу стабільність у співпраці та відкривають новий потенціал, охоплюючи такі сфери, як торгівля, промислова політика, енергетика, сільське господарство, інформаційне суспільство, навколишнє середовище, глобальні завдання щодо боротьби зі змінами клімату тощо.

Українській стороні вдалося досягнути домовленостей, які передбачають лібералізацію умов торгівлі товарами й послугами на рівні, не нижчому, ніж передбачено в Угоді про асоціацію між Україною та Євросоюзом. 

Підсумки візиту до Британії


         •        Внаслідок Брексіту виникла потреба в оновленні договірної бази між Україною та Британією для закріплення вже в нових обставинах виходу Британії з Євросоюзу відносин між нашими державами. Це завдання повністю виконане.


         •        Це був перший візит державного рівня після введення обмежень у зв’язку з коронавірусом. Під час візиту відбулась перша ж з початку пандемії зустріч з членами Королівської родини та дуже продуктивна зустріч з прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсоном.


         •        Нова Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Британією гарантує безперервність у наших стосунках, даючи нашим громадянам і бізнесу впевненість, що вони можуть продовжувати співпрацювати, як і раніше, після виходу Британії з Угоди про асоціацію, яка існує у нас з Євросоюзом. Угода охоплює економічну й галузеву співпрацю в таких сферах, як енергетика, гірничодобувна промисловість, промислова політика, сільське господарство, інформаційне суспільство, навколишнє середовище, глобальні завдання щодо боротьби зі змінами клімату та інше.


         •        Статус відносин між Україною та Британією підвищується до рівня стратегічного партнерства. Створюються відповідні інституційні механізми для реалізації оновленого формату відносин. Передбачається проведення щорічних засідань Діалогу стратегічного партнерства на високому офіційному або найвищому урядовому рівні з усіх аспектів двостороннього співробітництва, а також Торговельного комітету, який складатиметься з представників сторін на найбільш прийнятному рівні.


         •        Британія, вийшовши з Євросоюзу, відіграватиме нову роль у глобальних відносинах. Тож, політичне зближення між Україною та Британією означатиме абсолютно нові, перш за все, безпекові умови на флангах Європи – західному (Британія) та східному (Україна).


         •        Британія підтримала євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України. Обидві країни зобов'язуються відстоювати демократичні принципи, права людини та основні свободи, а також міжнародний правопорядок, який зберігає мир.


         •        Британія засудила агресію Росії проти України та підтримала необхідність безумовного відновлення територіальної цілісності нашої держави в межах міжнародно визнаних кордонів.


         •        Українській стороні вдалося досягнути домовленостей, які передбачають рівень лібералізації умов торгівлі товарами і послугами між Україною та Британією на рівні не нижчому, ніж передбачено в Угоді про асоціацію між Україною та Євросоюзом.


         •        Окремим додатком до Угоди є Протокол про взаємну адміністративну допомогу в митній сфері. Цим документом детально окреслено весь процес взаємодії митних органів України та Британії.


         •        Британія віднині матиме спеціального посланника прем'єр-міністра з питань торгівлі з Україною – баронесу Мейєр. Це є ще одним свідченням важливості, яку ми надаємо нашому двосторонньому економічному співробітництву.


         •        Досягнута домовленість про переоснащення у співпраці з Британією Військово-морських сил України сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити потребу у кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях. Для фінансування цих робіт уряд Британії надасть позику на 10 років на суму до 1,25 мільярдів британських фунтів ($1,6 млрд за поточним курсом). Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії паралельно з модернізацією власного судновиробництва, яке зможе забезпечити будівництво наступних кораблів. Кошти підуть також на побудову портової інфраструктури для базування кораблів в Очакові. Ця домовленість дозволить зміцнити обороноздатність України на морі та підвищить безпеку на півдні України.


         •        Також підписаний меморандум, що передбачає закріплення домовленості щодо надання Британією фінансової підтримки Україні у сумі 2,5 мільярдів фунтів стерлінгів для посилення двосторонньої торгівлі та реалізації інвестиційних проєктів у пріоритетних сферах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux