Україна-Польща: на Рівненщині відзначили День транскордонного партнерства
опубліковано 20 травня 2023 року о 18:09

На Рівненщині відбулися заходи до Дня транскордонного партнерства.

Він присвячений українсько-польському добросусідству та міжрегіональному співробітництву, а також початку реалізації Програми «Interreg NEXT Польща – Україна 2021 – 2027».

Урочисте відкриття заходів відбулося в європейському дворику міста Рівне за участю заступника голови ОДА Сергія Гемберга, Генерального Консула Республіки Польща в Луцьку Славомира Місяка, директора Центру Європейських проєктів Лешека Буллера, експерта представництва Програми «Interreg NEXT Польща – Україна 2021 – 2027» у Львові Василя Хім'яка, представників низки проєктів з Тернополя і Львова, Кременця і Луцька, громадськості.

З вітальним словом до учасників заходів звернувся заступник голови ОДА Сергій Гемберг.

«Ми започаткували традицію проведення фестивалю до Дня транскордонної співпраці. Це приклад нашого добросусідства та партнерства. Цей день присвячений польсько-українській дружбі та початку втілення Програми «Interreg NEXT Польща – Україна 2021 – 2027». Двадцятирічна історія програми транскордонного співробітництва – це сотні реалізованих проєктів, які капіталізували нашу інфраструктуру, дали промоцію наших транскордонних територій. Рівненщина є одним із повноцінних членів цієї програми. Ми маємо шанувати і берегти наші традиції, але разом з тим приймати європейські цінності. А також єднатися навколо спільних викликів сьогодення. Хочу подякувати польському народові за безпрецедентну підтримку, яку ми відчули з перших секунд війни. Це ще більше зблизило наші братні народи», - сказав Сергій Гемберг.

Як наголосив Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Славомир Місяк, в основу польсько-української співпраці закладені спільні цінності та ідеї, за які сьогодні йде боротьба з російськими загарбниками. Це європейські світоглядні принципи, за які в Україні стояли два Майдани – повага до людини, свобода та демократія.

Як розповів директор Центру Європейських проєктів Лешек Буллер, невдовзі стартує прийом заявок на Програму транскордонного співробітництва «Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027».

Вона буде впроваджуватися на польсько-українському прикордонні. Загальний бюджет Програми становитиме понад 180 млн євро. Визначено 4 основних пріоритети Програми. 31 травня у Перемишлі та Красичині відбудеться стартова конференція Програми та буде оголошений перший конкурсний набір проєктних пропозицій у 2-х пріоритетах – «довкілля» і «здоров’я».

У рамках заходів присутнім презентували кращі практики та проєкти, реалізовані в рамках попередньої фінансової перспективи Програми.

Зокрема, проєкти, що втілювалися за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах Програми транскордонної співпраці 2014-2020 років. А саме: «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного», «Таємниці двох веж: промоція історичної спадщини Луцька та Любліна через інноваційні технології», «Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат», «Кордони рівних можливостей», «Музика пограниччя «MuZa». Транслювалися короткі відеоролики про транскордонні проєкти.

Також діяла виставка-продаж продукції місцевих виробників. Гостям презентувати культурну спадщину нашого краю. Виступали фольклорні колективи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux