У Вараші стартували телемедичні консультації
опубліковано 29 грудня 2021 року о 16:05

Відтепер жителям Вараша доступні консультації  кардіологів із Рівного на відстані. Для цього пацієнтам  не потрібно далеко їхати і стояти у черзі. Достатньо звернутися до сімейного лікаря. 

Такі можливості дає телемедицина. Її запровадили при плановому лікуванні у Вараському центрі первинної медичної допомоги. Розпочали з кардіології. Лікарі отримали телемедичні комплекси, пройшли відповідне навчання і вже  використовують сервіс.

Для пацієнтів алгоритм виглядає так: потрібно звернутися до сімейного лікаря, який проводить необхідне опитування, знімає потрібні  показники, робить кардіограму за допомогою телемедичного обладнання  і надсилає ці дані в інтервенційне відділення (яке знаходиться у Рівному). Там лікарі-кардіологи опрацьовують дані і впродовж доби надають консультацію. Адже мова йде про планову медицину, наголошує куратор із впровадження телемедицини на Рівненщині Олександр Терещенко.

«На сьогодні 5 сімейних лікарів Вараського ЦПМД одержали телемедичні комплекти. Усі вони вже сформували запити на перші  консультації і отримують відповіді. Ми розпочинаємо з кардіології. Але планову телемедицину впроваджуватимемо і в інших галузях. Так, вже розроблено  ендокринологічні, пульмонологічні та дерматоскопічні  протоколи, - пояснив Олександр Терещенко. – Наразі ми відпрацьовуємо роботу сервісу у Вараші, а вже з нового року масштабуємо цей досвід на інші заклади первинної медицини».

Тим часом сьогодні використання такого сервісу – на часі. Адже телемедицина є одним із найбільш зручних і безпечних способів проконсультувати пацієнтів в умовах пандемії, прокоментувала заступниця голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Іванна Смачило.

«Іноді відстань у медицині є критичним чинником. І якраз використання інформаційно-консультаційних технологій дає можливість отримати якісні медичні послуги, - підсумувала Іванна Смачило. -  Цифровізація медицини в області триває. Хочу зазначити, що на сьогодні на Рівненщині створюються умови для впровадження таких сервісів.  І ця тенденція продовжуватиметься в наступному році».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux