У Рівному презентували Центр знань з неінфекційних захворювань
опубліковано 23 листопада 2022 року о 15:54

Це 4-й подібний заклад в Україні, створений за сприяння україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Ініціатива працює в Україні 2 роки в 5-ти пілотних регіонах, серед них і Рівненщина. Він створений на базі Рівненського обласного центру громадського здоров’я (Рівне, вул. 16 Липня, 38).

На презентації побував перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

«Сьогодні, як ніколи, не варто забувати про профілактику захворювань. Тут будуть розповідати про те, як стати здоровим і навчатимуть корисних навичок. При цьому використовуватимуть нові методики та міжсекторальні складові, які допоможуть зберегти здоров’я. Головна мета створення цього центру – сприяти освіті громадян, популяризувати фізичну активність, здорове харчування, а також викорінювати шкідливі звички та берегти психічне здоров’я. Це все для того, аби люди навчилися запобігати виникненню хвороб, а не лікувати наслідки. Для жителів Рівненщини – це дуже важливий проєкт, особливо зараз, коли населення живе у постійному стресі», - зазначив Сергій Подолін.

Тут працюватимуть над ефективним поширенням інформації серед мешканців Рівненщини щодо попередження та лікування хвороб, які викликають найбільший рівень інвалідності та смертності. Серед них серцево-судинні захворювання, онкологія, цукровий діабет, хронічні захворювання легень, а також психологічні розлади.


«Ми сьогодні перебуваємо у стадії суттєвого реформування системи охорони здоров’я. Однією з важливих складових якої є профілактична медицина. Тому, маючи підтримку і сторонню професійну думку, вважаємо, що нам вдасться побудувати більш якісну модель профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями», - наголосив директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА Олег Вівсянник.

Нагадаємо, україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від НІЗ. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

«В Україні неінфекційні захворювання - це, насамперед, серцево-судинні та онкологічні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет та психічні розлади є причиною 91% усіх смертей. Під час повномасштабної війни через погіршення доступу до медичної допомоги і ліків, неконтрольований стрес та зміни способу життя людей ризик виникнення неінфекційних захворювань підвищується, а у пацієнтів, які вже живуть з НІЗ, можуть виникати тяжкі ускладнення - наприклад, інфаркти, інсульти. Тому запрошуємо долучитися до ініціативи та відвідати центр», - підсумувала заступниця директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА Олена Гандзюк.

У рамках презентації для всіх присутніх організатори провели тренінг на теми: «Як ефективно комунікувати про неінфекційні захворювання та здорове життя» і «Як впоратися зі стресом у журналістській діяльності».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux